Hlavní obsah

VIDEO: Po brutálním šlapáku má gólman Salcburku a Švédska zpřelámanou nohu

Řval bolestí. Na hřišti, v kabině ještě víc. Teprve dvacetiletý útočník LASK Linec Lukas Kragl totiž brutálním šlapákem zlomil gólmanovi Salcburku a švédské reprezentace Eddie Gustafssonovi nohu a možná i ukončil jeho fotbalovou kariéru. „Je to jeho velká osobní tragédie,“ soukal ze sebe otřesený nizozemský kouč na lavičce rakouského mistra Huub Stevens poté, co Gustafssona odvezli helikoptérou okamžitě na operaci do nemocnice v Linci.

Foto: Reuter - Dominic Ebenbichler, Reuters

Gólman Salzburku a švédské fotbalové reprezentace Eddie Gustafsson je odnášen ze hzřiště se zpřelámanou nohou.

Článek

Osmdesát minut ležel třiatřicetiletý švédský gólman Gustafsson na operačním stole. Zlomenou holení kost mu lékaři zpevnili hřebem, několikanásobně zpřelámanou lýtkovou kost také dali dohromady, ale zda se ještě na ligovou scénu vrátí, na to odpovědět nedokázali.

Bylo to na červenou, uznal ex post i sudí

„S tréninkem může začít nejdřív za šest až osm měsíců, ale zda ještě někdy bude hrát velký fotbal, to si bezprostředně po operaci netroufnu říci,“ zdrženlivě pravil operující lékař.

K brutálnímu faulu došlo dvě minuty před koncem první půle duelu Lince se Salzuburkem. Mladý domácí útočník Kragl šel do souboje s Gustafssonem pozdě, ale neuhnul. Brutálním šlapákem zlomil švédskému brankáři nohu, za což si od rozhodčího Haralda Lechnera vysloužil jen žlutou kartu.

„Bylo to na červenou,“ uznal sudí až poté, co si prohlédl fotogragfie a opakovaný televizní záznam. „Jenže při hře trestám úmysl, nikoli důsledek faulu,“ hájil se.

Gustafsson omluvu přijal

„A úmysl v tom rozhodně nebyl. Žádný hráč přece nenastupuje s tím, že chce soupeře zranit,“ hájil svého mladého hráče kouč Lince Helmut Kraft a stejně jako jeho trenérský kolega na lavičce Salzburku přiznal: „Všichni hráči byli z tohoto zranění v šoku, Kragla jsem musel hodně dlouho uklidňovat a vysvětlovat mu, že podobná zranění se ve fotbale prostě stávají.

Na omluvu dvacetiletého Lukase Kragla budiž řečeno, že okamžitě spěchal za zraněným Gustafssonem a ještě před jeho transportem do nemocnice se mu omlouval. „Strašně mě to mrzí, úmysl v tom v žádném případě nebyl,“ vykládal s úlevou, že švédský brankář jeho omluvu přijal.

Zápas 31. kola rakouské ligy mezi Lincem a Salzburkem nakonec skončil bezgólovou remízou, takže obhájce titulu Salzburk má na čele tabulky šestibodový náskok před vídeňským Rapidem. S ním se utká Stevensův tým už v pátek, přičemž do brány bude muset klubová dvojka, sedmatřicetiletý Heinz Arzberger.

Reklama