Hlavní obsah

Haškova obrana proti nelegálním sázkám ve fotbale: pět štítů a červený telefon

PRAHA

Za sázení na vlastní soutěž hrozí ve fotbale až pětiletý trest. Jen s tím se však Českomoravský fotbalový svaz spokojit nehodlá. Od středy proto rozjíždí projekt „Pět štítů“, díky němuž se s pomocí policie a pěti největších provozovatelů domácích kursových sázek bude bránit nelegálnímu sázení. A šéf svazu Ivan Hašek teď při sobě dokonce nosí krizový červený telefon...

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek

Článek

Sázkařský skandál, který zamořil fotbalovou Evropu, se České republice vyhnul. Vedení svazu však tento problém bere velmi vážně. Proto navázalo úzkou spolupráci s Policií ČR a Asociací provozovatelů kursových sázek (APKURS), která sdružuje pět největších českých sázkových společností. Společně spustily poplašný systém, který by měl ochránit domácí fotbalové soutěže od podvodných sázek.

„Svaz je iniciátorem projektu, který by se měl projevit tím, že fotbalové prostředí bude férovější. Od nynějška bychom měli vědět o každém podezřelém utkání, které se objeví,“ pochválil si šéf svazu Ivan Hašek. Může si teď připadat tak trochu jako americký prezident - bude mít při sobě krizový červený telefon...

V praxi se jedná o to, že bookmakeři pěti největších domácích sázkových kanceláří budou ve spojení a pokud zjistí nějaké podezřelé sázky, okamžitě se spojí.

„Dojde k hlasování. Pokud tři a více bookmakerů uzná, že jde o podezřelý zápas, bude prostřednictvím horké linky informován fotbalový svaz, který učiní další kroky ve spolupráci s policií,“ vysvětlil Marek Herman, výkonný ředitel APKURS. Podle něj může celý poplach trvat jen několik minut, maximálně tři hodiny.

„Spolupráci s fotbalovým svazem hodnotíme pozitivně. Svědčí o tom třeba i to, že všech 29 rizikových ligových zápasů jsme zvládli. Sázení je velký fenomén, proto jsme rádi, že se od začátku podílíme na novém projektu,“ konstatoval policejní prezident Oldřich Martinů.

Podezřelé bývají zápasy v nižších soutěžích

Půlmiliónovou pokutou a až pětiletým zákazem činnosti mohou být od letošního února potrestáni fotbalista, trenér, agent, funkcionář, rozhodčí a další osoby v českých soutěžích, pokud si vsadí na ligu, v níž sami působí, nebo se jejich práce dotýká. „Podobný princip obsahuje i novela loterijního zákona, která leží v senátu. Fotbal je tedy o něco napřed,“ připomněl Hašek.

Na řadě by teď měl být i druhý největší kolektivní sport, hokej. „Zatím se nám z hokejového svazu neozvali. Soustředili jsme se na rozjezd projektu ve fotbale, teď se obrátíme i na hokej - pokud nás nebude v nejbližší době kontaktovat sám,“ avizoval Herman.

Podle sázkových kanceláří je na českém území podezřelých zápasů minimum. „Odhad říká, že jde o tři až pět zápasů za sezónu. A pokaždé jde o nějaké nižší soutěže,“ prozradil Herman.

Reklama