Hlavní obsah

Íránky ustoupily od hidžábů a smějí na olympiádu mládeže

DUBAJ

Íránské fotbalistky přece jen budou moci hrát na premiérových olympijských hrách mládeže, jež se uskuteční letos v srpnu v Singapuru. Íránští představitelé našli kompromis společně se světovou federací FIFA, jež nechtěla dovolit dívkám nastupovat s tradiční islámskou pokrývkou hlavy.

Článek

Mladé Íránky měly podle příkazu svého vedení nastupovat s takzvanými hidžáby, které zahalují vlasy, krk a poprsí a jsou v Íránu pro ženy povinné. FIFA však tyto šátky v roce 2007 zakázala z bezpečnostních důvodů a také kvůli tomu, aby zabránila prezentování politických a náboženských postojů na hřišti. Íránský tým proto federace před měsícem z her vyřadila.

Obě strany se nicméně v dalších týdnech shodly na kompromisu, aby mladým fotbalistkám umožnily startovat. "Místo islámského hidžábu budou mít hráčky čepice, které jim budou zahalovat hlavu k hranici vlasů, přičemž nepůjdou pod uši a nebudou jim zakrývat krk," informovala FIFA. Řešení schválily i íránské úřady.

Premiérové hry mládeže se budou konat v druhé polovině srpna. V Singapuru bude v 26 odvětvích soutěžit zhruba 3600 sportovců ve věku 14-18 let.

Reklama

Související témata: