Hlavní obsah

USA při kandidatuře na MS ve fotbale sází na nabídku stadiónů

NEW YORK

Spojené státy při kandidatuře na pořádání fotbalového mistrovství světa v roce 2018 nebo 2022 sázejí zejména na pestrou nabídku stadionů. K dispozici mají již nyní všechny arény v 18 městech, takže by se kvůli šampionátu nemusely stavět nové. Zároveň jsou již k dispozici i hotely a další infrastruktura. Případné náklady na pořádání šampionátu by tak nebyly velké, řekl novinářům výkonný ředitel přípravného výboru americké kandidatury David Downs.

Článek

Jedním ze stadionů, s nimiž se země chce ucházet o mistrovství, je nová aréna New Meadowlands v East Rutherfordu ve státě New Jersey. První utkání se na stadionu odehrálo v pátek, kdy se tu bez gólů před 77 000 diváky střetly v přátelském zápase Mexiko a Ekvádor. Zápas byl beznadějně vyprodaný, což podle Downse ukazuje, jak velký je ve Spojených státech o fotbal zájem. Pro snahu získat mistrovství světa je tak příhodná chvíle.

"Myslím, že nejpozoruhodnější na naší kandidatuře je, že stavby, jako je nový stadion Meadowlands, nyní v USA vznikají jako houby po dešti, nezávisle na tom, jestli mistrovství dostaneme," podotkl. Dodal, že v USA také exponenciálně roste počet mezinárodních fotbalových zápasů, a tak si nové sportovní arény nemohou dovolit nevyhovovat požadavkům FIFA na fotbalová hřiště, i když se na nich hraje třeba i americký fotbal.

Míru připravenosti USA na pořádání dalšího mistrovství světa ve fotbale podle Downse ukazuje i to, že současná kandidatura obsahuje jenom jeden stadion, na němž se hrál i vůbec první fotbalový šampionát v USA v roce 1994. FIFA pro pořádání vrcholného turnaje světové kopané požaduje minimálně 12 a nejvýše 18 stadionů. Američtí pořadatelé jsou proto připraveni z 18, jež nabízí, vybrat menší počet kandidátů. Podle Downse to přináší zdravou konkurenci, která dále snižuje náklady.

Šampionát by zaplatil soukromý sektor

Kandidatura Spojených států je ale podle výkonného ředitele výjimečná i tím, že by až na výdaje na bezpečnost nezatížila veřejné rozpočty. Veškeré náklady totiž nesou soukromí investoři. "Očekává se, že výnosy z prodeje lístků náklady daleko předčí," uvedl Downs.

Připomněl, že již v roce 1994 pořadatelé ve Spojených státech zaznamenali rekordní celkovou návštěvnost, která nebyla dosud překonána. Zápasy mistrovství tehdy zhlédlo 3,587.538 lidí, což byla průměrná návštěva 68.991 diváků na zápas.

V případě pořádání dalšího světového šampionátu by počet diváků podle odhadů mohl narůst na pět milionů. Od roku 1994, kdy budilo pořádání mistrovství v nefotbalové zemi podiv, v USA značně přibylo fotbalových fanoušků. V současnosti jich je nejméně 90 milionů. V USA také trvale přibývá Hispánců, pro něž je fotbal sport číslo jedna.

Přestože je americká snaha získat mistrovství, jak je v zemi tradicí, veskrze soukromá, podpořil ji dopisem šéfovi FIFA Seppovi Blatterovi i současný prezident Barack Obama. Podle Downse kandidatura odráží i snahu nynější americké administrativy o nové postavení ve světě, které klade důraz na mezinárodní spolupráci. Mistrovství by ale pochopitelně pro zemi mělo ekonomický přínos. Odhaduje se na sedm až osm miliard dolarů.

Rozhodnutí padne v prosinci

FIFA o pořadateli mistrovství světa v roce 2018 i 2022 rozhodne 2. prosince. "Jako u všech věcí, které jsou v životě zábavné, bychom raději dostali šanci dříve než později," odpověděl Downs na dotaz ČTK, který rok preferuje. Dodal ale, že na pozdější termín by se zase USA mohly připravit ještě pečlivěji, a tak jsou obě varianty dobré.

Podle Downse je navíc pravděpodobné, že se v prvním termínu šampionát vrátí do Evropy, a USA by se tak mohly o pořádání mistrovství v roce 2022 utkat s asijskými zeměmi. Downs je všechny považuje za kvalitní soupeře. "V soutěži o mistrovství již dávno nejde o to, kdo to dokáže, ale proč by je FIFA někomu měla udělit," podotkl.

O pořádání fotbalového šampionátu v roce 2018 nebo 2022 má zájem Anglie, Rusko, Španělsko/Portugalsko, Belgie/Nizozemsko a Austrálie. Japonsko, Katar a Korea se pak ucházejí jen o rok 2022. FIFA má přitom pravidlo, že šampionáty se v těchto letech nesmějí konat na stejném kontinentu.

Reklama

Související témata: