Hlavní obsah

VIDEO: Celý Eden povstal a aplausem děkoval. A nejen loučícímu se Šmicrovi

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Hned třikrát Eden povstal a nadšeně aplaudoval, ještě než fotbalová benefice s Vladimírem Šmicrem vůbec začala. Samozřejmě aby poděkoval loučící se slávistické ikoně, která definitivně odcházela ze scény, pochopitelně aby vytrvalým potleskem složil hold a nejvyšší uznání dvěma největším postavám českého fotbalu a držitelům Zlatého míče Pavlu Nedvědovi a Josefu Masopustovi. Ani tito dva velikáni totiž při loučení se „Štístkem“ nechyběli...

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Benefiční fotbalové utkání internacionálů Slavie a Sparty, při kterém se rozloučil se svojí kariérou Vladimír Šmicer (vpravo). Na snímku vlevo je Pavel Nedvěd.

Článek
Fotogalerie

Grande Paolo se v Edenu přece jen objevil a do benefičního klání Spartu s kapitánskou páskou na rukávě vedl, i když ještě po obědě se moc a moc spekulovalo, zda do Prahy vůbec dorazí.

„Přiletí soukromým letadlem. Tedy, jestli ho sopečný prach pustí do vzduchu,“ krčil rameny šéf českého fotbalu Ivan Hašek a přísahal, že navzdory věku i funkci Nedvědovi kapitánskou pásku rád přenechá.

A udělat to skutečně musel, neboť turínská magastar dala nakonec přednost Šmicrovu loučení před charitativním zápasem v Monaku, v němž měla v týmu knížete Alberta včera vpodvečer také účinkovat. Alespoň pořadatelé jeho start avizovali a do celého světa vyhlašovali, že se Grande Paolo po roce na trávníku zase objeví a proti mužstvu tvořenému jezdci formule jedna se Schumacherem v čele hrát bude.

„Jsem rád, že jste přišli. Je to jedinečná akce,“ děkoval Pavel Nedvěd divákům a fanoušci slávistického vyznání zase jemu. „Díky moc, úžasné, že se vás tolik sešlo. Nic lepšího jste mně při loučení dát nemohli,“ dojatě hlesl hlavní aktér svátečního večera Vladimír Šmicer, který měl kolem sebe hned třináct dalších pamětníků stříbrného EURO 1996 v Anglii a Trenéra trenérů Dušana Uhrina navrch.

Naměkko však nebyl jen on, ale i všichni aktéři benefice. Diváci v ochozech také, protože fotbal je zase jednou náramně bavil. A bylo jim úplně jedno, jak derby pražských „S“ nakonec skončí, protože Nedvěd, Kuka, Šmicer, Lokvenc, Hašek a spol. skládali na trávníku podobnou ódu na fotbal, jako v dobách své největší slávy. Však šel po tribunách unissono hlas, že by reprezentační kouč Michal Bílek měl nominaci na americké turné ještě jednou zvážit a třeba právě Nedvěda do národního mužstva okamžitě povolat.

Vedle by určitě nesáhl, protože Grande Paolo by byl i za mořem největší hvězdou českého výběru. Ale takový Poborský, Novotný, Lokvenc, Svoboda a spol. by se také mohli ještě klidně alespoň po ligových trávnících prohánět a mezi současnými protagonisty velkého fotbalu by se určitě neztratili.

Při loučení s odcházejícím „Štístkem“ Šmicrem to dokazovali a bylo úplně jedno, v jakém dresu hráli a jak zápas nakonec skončil.

A když pak šampion šampionů a Edenem i fotbalovým národem tolik zbožňovaný Vladimír Šmicer odcházel uličkou tvořenou legendami českého fotbalu z trávníku naposledy, stadion povstal a aplaudoval počtvrté! A nepřestal, protože „Štístkův“ malý syn Jirka střídající tátu se postaral o to, že benefiční derby skončilo nakonec smírem.

Šmicrova benefice na rozloučenou: Slavia - Sparta 6:6 (3:2)
Branky: Šmicer 2, Ulich, Berger, Kuka, Šmicer junior - Hašek 2, Nedvěd, Baranek, Siegl, Lokvenc. Rozhodčí: Puček. Diváci: 15 014.
Slavia: R. Černý, Vaniak - Ašanin, Suchopárek, P. Novotný, Kozel, Kubík, Ulich, Krištofík, Kuka, Berger, Smejkal, K. Rada, Robert Wagner, Bejbl, Šmicer. Trenér František Cipro.
Sparta: Kouba - Mistr, Vrabec, I. Hašek, Horňák, Němeček, Zd. Svoboda, J. Novotný, Poborský, Lokvenc, Siegl, Frýdek, Baranek, Nedvěd. Trenér Dušan Uhrin.

Reklama