Hlavní obsah

Novela o policii na stadiónech míří k podpisu prezidentovi

Policie zřejmě bude moci být přítomná na fotbalových stadiónech při rizikových zápasech. Novelu zákona o podpoře sportu v úterý schválila sněmovna, míří k podpisu prezidentovi. Poslanci předlohu schválili v senátním znění, podle kterého by navíc obce měly získat právo vybírat poplatek za každý výherní hrací přístroj či podobné herní zařízení na jejich území.

Článek

Autoři této novely se obávají toho, že Václav Klaus předlohu kvůli senátnímu přílepku vetuje. "Mám obavy z toho, že pan prezident zákon vrátí a pak nebude šance s tím něco udělat," uvedl Karel Šplíchal (ČSSD). Jiřího Čepelku (ODS) senátní přílepek mrzí. Pokud Klaus předlohu zpochybní, nastane podle poslance nepříjemná situace. "Českomoravský fotbalový svaz pracuje se zákonem, jako by už byl schválen," podotkl.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS), který přílepek do předlohy prosadil, se snažil obavy poslanců rozptýlit. Je prý hluboce přesvědčen o tom, že zpoplatnění herních zařízení nebude důvodem, proč by Klaus zákon vetoval.

Novela zákona o podpoře sportu má změnit dosavadní praxi, kdy policie na stadiónech není a zasahuje jen v případě, že výtržnosti nedokáže zvládnout pořadatelská služba. Nově by policie spolu s pořadateli musela předem vyhodnotit rizika utkání a není vyloučeno, že se na stadiónu preventivně bude objevovat.

ČSSD původně navrhovala, aby policisté byli na stadiónech při každém utkání, jako tomu bylo do konce předloňského roku. Od loňska policie na stadiónech není a zasáhnout přijede jen v případě, pokud je ohroženo bezpečí diváků. Exministr vnitra Ivan Langer (ODS) toto opatření obhajoval tím, že policisté nemohou suplovat pořadatelskou službu. Sněmovna se nakonec dohodla na kompromisní verzi.

Novela ukládá vlastníkům stadiónů nebo pořadatelům povinnost zajistit pořádek při sportovní akci a zveřejnit návštěvní řád. Pokud je bezpečnost při utkání ohrožena a vlastník nebo pořadatel nezajistí pořádek, musí dát podnět k ukončení zápasu a požádat o spolupráci policii. V případě, že vlastník nebo pořadatel neučiní všechna opatření, aby zjednal pořádek, a musejí zasáhnout policisté, bude moci policie žádat náhradu nákladů.

Reklama