Hlavní obsah

Francie je sázka na jistotu, míní Šmicer, Němeček i Rosický

Francii jako pořadatele mistrovství Evropy 2016 čeká nejméně práce při přípravách. To byl podle českých funkcionářů, fotbalistů a internacionálů hlavní motiv, který převážil při rozhodování, kam se sjede za šest let fotbalový výkvět Evropy. Po problémech se šampionátem v Polsku a na Ukrajině podle nich potřebovala UEFA turnaj, s jehož organizací nebude tolik starostí.

Foto: Petr Horník, Právo

"Je to krásná země, pohostinní lidé, už dnes se tam těším," říká Vladimír Šmicer o výběru konání ME 2016.

Článek

Reprezentační manažer Vladimír Šmicer míní, že vydařený šampionát by zvládly i Turecko a Itálie, ale právě aktuální připravenost Francie měla klíčový význam. "Francie má už dnes velmi dobré stadióny, dokonalou infrastrukturu a také dostatek pro fotbal nadšených a zkušených lidí, aby s přípravou nenastaly žádné problémy. Taková Itálie, kterou jsem favorizoval, by musela začít s velkou modernizací stadiónů, zcela nové arény by musely vyrůst v Turecku," řekl.

Jako hráč působil Šmicer ve Francii dvakrát - v Lensu a později v Bordeaux byl spokojený, a tak si dokáže představit, že půjde o vydařený turnaj. "Je to krásná země, pohostinní lidé, už dnes se tam těším. Ale úplně nejlepší by bylo, pokud by tam hrál náš národní tým," uvedl Šmicer

Podobně smýšlí i Václav Němeček, který se do Francie pravidelně vrací do Toulouse, kde hrával a které bude jedním z pořadatelských měst. "Toulouse je sice ragbyové město, ale může nabídnout vedle fotbalu stejné podmínky jako jiná města: krásné prostředí, historické památky, skvělou gastronomii a do sportu zapálené fanoušky. Bude to nádherné mistrovství," tvrdí hráčský agent.

Němeček míní, že turnaj nebude příliš nákladný

Stejně jako Šmicer se domnívá, že rozhodla aktuální připravenost. "Mistrovství světa tam bylo před nedávnem, a přestože některé arény si už pár sezón odsloužily, renovace nebude podle zpráv z Francie tak nákladná, i když slibují prý i nové stadióny. Turnaj nebude podle mého tak nákladný," dodal Němeček.

Reprezentační kapitán Tomáš Rosický žertoval, že na turnaj už pojede asi pouze jako divák. "Tam to asi přece už bude beze mě," reagoval se smíchem devětadvacetiletý záložník Arsenalu, který si dokázal představit, že by šampionát byl ve všech třech kandidátských zemích.

"Ale Francie je určitě dobrá volba zejména proto, že na turnaj bude dobře připravena. Spojuje velkou fotbalovou tradici, zapálení pro fotbal a zřejmě už nyní i dostatečné zázemí v podobě kvalitních stadionů," uvedl Rosický. Francouzskou mentalitu dobře zná, neboť v Arsenalu ho vede trenér Arséne Wenger a mezi jeho spoluhráči byli a stále jsou Francouzi.

Reklama

Související témata: