Hlavní obsah

Mladí keňští fotbalisté mají v ČR upozornit na africké problémy, pomáhá jim Ujfaluši

PRAHA

Desetičlenný tým mladých keňských fotbalistů znovu zavítal do České republiky v rámci projektu Fotbal pro rozvoj, který od roku 2005 podporuje také český hráč a čerstvý vítěz Evropské ligy Tomáš Ujfaluši. Desítka dětí z chudinské čtvrti Nairobi letos dostala šanci, aby v České republice předvedla své fotbalové umění a zapojila se také do řady kulturních a společenských akcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Ujfaluši podporuje projekt Fotbal pro rozvoj.

Článek

Akce mají pomoci i tomu, aby česká veřejnost získala povědomí o problematice současné africké reality. Africký kontinent, který letos poprvé hostí mistrovství světa ve fotbale, dlouhodobě sužují boj s chudobou, nemocí AIDS, hlad, problémy se vzděláváním či sociální problematika. A projekt Fotbal pro rozvoj má díky svým akcím na věci upozornit.

"Když jsem se před lety k projektu přes mého bratrance Robina dostal, hned mě to zaujalo. Je hezké, že keňské děti třeba na tři týdny mohou vycestovat ven a podívat se někam jinam. A těší mě, že tomu můžu být nápomocný," řekl Ujfaluši.

Právě česká metropole bude už tuto sobotu hostit první Den pro Afriku, které budou v tuzemsku hned čtyři. V areálu Sokola Královské Vinohrady v Riegrových sadech se mladí Keňané, kteří si výlet do ČR zasloužili díky svému fotbalovému umění, ale i aktivitě v sociálních programech, představí při turnaji, jehož součástí budou i vystoupení několika afrických kapel a různé workshopy.

Ve středu se Den pro Afriku uskuteční v Mostě, 12. června v Poličce a 20. června v Olomouci - Slavoníně, kde bude i Ujfaluši. Pobyt Keňanů v ČR zakončí další společenská akce pořádaná na olomouckém Horním náměstí 22. června.

Čeští občané mohou keňským dětem pomoci třeba tím, že na jejich turnaje donesou kopačky, dresy či míče. Loni se takto v ČR vybralo 150 párů kopaček a 170 míčů, které pak čeští zástupci projektu Fotbal pro rozvoj předali přímo v Keni do rukou představitelů neziskové organizace MYSA. Ta v zemi organizuje fotbalové turnaje pro 25 tisíc chlapců a dívek a snaží se zlepšit existenční podmínky dětí žijících v chudinských částech Keni.

Sám Ujfaluši plánuje, že se také do Keni vypraví. Do Nairobi měl vyrazit už loni, zařídil si všechna nezbytná očkování, ale nakonec jeho cestu zhatily klubové povinnosti v Atlétiku Madrid. "Ale určitě to jednou udělám. Jen musím najít dva volné týdny, které jsou na cestu potřeba. Uvidím, jestli to bude ještě během dalších tří let, co plánuju hrát fotbal, nebo až po kariéře," dodal Ujfaluši.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň