Hlavní obsah

To nebyla žádná náhoda, řekl Brazilec Maicon po vstřeleném gólu KLDR

JOHANNESBURG

Žádná náhoda, ale dokonale naplněný záměr. Brazilský obránce Maicon si po úterním utkání s fotbalisty KLDR pochvaloval, jak v 55. minutě zvládl těžkou situaci a z téměř nemožného úhlu dokázal vstřelit důležitý první gól. Právě krásná trefa zadáka Interu Milán měla pro Brazílii klíčový význam: pootevřela semknutou obranu Severokorejců, kteří na konci už jen dokázali snížit na 1:2.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Dva šťastní střelci zleva Elano a Maicon.

Článek

Šťastný Maicon po zápase vyvracel spekulace, že se při své povedené trefě spíš "ukopl". "Jednoznačně jsem šel za tím, abych dal gól. Vystřelil jsem a čekal, co z toho bude," popisoval Maicon.

Zatím nejhezčí na mistrovství

Jeho branka se zapíše mezi nejhezčí na mistrovství. Maicon v duelu s KLDR ukázal svůj velký ofenzivní potenciál, jako během celé sezóny v barvách Interu už mnohokrát. Jako falešné pravé křídlo si naběhl na přihrávku Elana, a přestože se už zdálo, že míč nedostihne, asi metr před brankovou čárou do něj "švihl" pravačkou. Přesná střela zapadla ke vzdálenější tyči.

A zaskočila hlavně brankáře Ri Mjong-kuka, který nepokryl první tyč a inkasovaný gól šel na jeho vrub. "Hráč musí být hodně kreativní, aby dal takový gól," chválil Maicona trenér Dunga. Právě on si hodně oddechl, když Brazilci poprvé přemohli destruktivní obranou soupeře, s nímž měli dlouho velké problémy.

Míč pracuje pro střelce

Maicon připustil, že mu možná pomohl i míč Jabulani, který řada hráčů kritizuje. Při jeho střele se však ve vzduchu téměř nepohnul a skončil v síti. "Míč pracuje ve prospěch nás střílejících hráčů. Pro gólmany už to tak dobré nebude," uvedl Maicon.

Brazílie při cestě za vítězstvím trpěla mnohem víc, než kdokoliv očekával. Proto se z tábora "kanárků" k Maiconovi valila taková chvála. Pravý obránce mohl být spokojen s tím, jak ozdobil svůj premiérový start na mistrovství světa. "Je to jako sen. Nejsem tady od toho, abych střílel góly. Ale jsem šťastný, že se mi to povedlo," prohlásil.

Když bude v podobných výkonech na šampionátu pokračovat, možná si splní sen i o tom, že s Brazílií vyhraje celé mistrovství. Po letošních triumfech v italské lize a poháru i Lize mistrů je hladový po dalším úspěchu, po němž touží i se svým parťákem z Interu Lúciem, který má také "kanárkům" vdechnout "vítězného" ducha.

Reklama