Hlavní obsah

Elber otočil a teď brazilského kouče Dungu chválí, kudy chodí

JOHANNESBURG

Jakoby po mávnutí kouzelným proutkem změnil bývalý skvělý útočník Giovane Elber svůj pohled na kouče brazilské fotbalové reprezentace Carlose Dungu. Po nepřesvědčivé úvodní výhře 2:1 nad Korejskou republikou se přidal na stranu kritiků, nyní o něm ale mluví jako o dobrém trenérovi a věří v postup svých krajanů do finále.

Foto: Paulo Whitaker , Reuters

Pro Elbera je teď Dunga (vlevo) dobrý a chytrý chlap.

Článek

"Proti Koreji hráli hrozně ustrašeně a opatrně. To je neodpustitelné. Když už se i Brazílie strachuje v prvním utkání o výsledek, tak to je neuvěřitelné," citovala agentura SID bývalou hvězdu Bayernu Mnichov a současného skauta německého mistra po úvodním vystoupení "kanárků".

Hráli spolu ve Stuttgartu 

S Dungou společně působili ve Stuttgartu. Elber střílel góly, Dunga bránil. A právě větší důraz na defenzivu současného brazilského týmu se mnohým nelíbí, především tisk Dungu velmi kritizuje. Elber však po vítězství 3:1 nad Pobřežím slonoviny otočil.

"Brazilci vždy chtějí vidět útočný fotbal, a když hráči nedávají góly, jsou fanoušci nespokojení. Já si ale myslím, že naše mužstvo je skvělé a může dojít do finále. Je jasné, že jen krásná hra k titulu nevede. Máme dobrou obranu, ale také skvělé ofenzivní typy jako Kaká nebo Luíse Fabiana," uvedl Elber, který v dresu Bayernu dal v letech 1997 až 2003 v německé lize 133 branek a je nejlepším zahraničním střelcem v historii soutěže.

Podle Elbera je Dunga velmi chytrý a má vše promyšlené. "Jako hráč získal strašně moc zkušeností v národním týmu a je to skvělý chlap. Všichni musí vidět, co Dunga s Brazílií udělal. Vyhrál Americký pohár a na mistrovství světa má dvě výhry. Tým je dobře složený, i když Ronaldinho, Pato nebo Roberto Carlos zůstali doma. S tímto mužstvem můžeme být mistry světa," míní Elber.

Vyzdvihl brankáře Julia Cesara, obranu s Lúciem a Maiconem a dvojici útočníků Luís Fabiano a Robinho. Hlavně kanonýr Sevilly Luís Fabiano se mu zamlouvá. "Chodí tam, kde to bolí, a to je strašně cenné," řekl Elber, který by si nejvíce přál finále Brazílie - Argentina. "To by bylo něco."

Sám na mistrovství světa nikdy nehrál, ale smutný z toho není. "Když jsem začínal, tak jsem si nikdy nemyslel, že to dotáhnu tak daleko. Moje kariéra byla krásná, i když jsem nebyl na MS. V mé době byli v týmu hráči jako Ronaldo, Romário či Bebeto, to byli samí skvělí útočníci," dodal Elber.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice