Hlavní obsah

Japonští fanoušci ve finále naskákali do řeky

TOKIO

Postup japonských fotbalistů do osmifinále mistrovství světa rozpoutal v zemi vycházejícího slunce bouřlivé oslavy. Do ulic vyšly tisícovky fanoušků, a to i přesto, že zápas končil v půl šesté ráno místního času. Stříkali po sobě vodu z lahví a pak skákali do řeky.

Foto: Itsuo Inouye, ČTK/AP

Nadšení japonských fanoušků neznalo mezí.

Článek

"Zápis do historie," hlásají japonská média o postupu do vyřazovací části Japonska zásluhou vítězství 3:1 nad Dánskem. Zápas sledovalo v televizi 41 procent Japonců, přestože končil v brzkých ranních hodinách.

Následně vyrazili do ulic oblečeni do modrých barev svého týmu. Na známých pěších křižovatkách v tokijské čtvrti Šibuja se lidé dělili o svou radost a za velkého jásotu oslavovali vítězství. "Ještě pořád se třesu, nemohu tomu uvěřit," brečela štěstím jednadvacetiletá prodavačka oděvů Juka Higašiová. "Honda je vynikající," dodala na adresu autora první japonské branky Keisuke Hondy, nejlepšího hráče utkání.

Rozdovádění fanoušci poté po sobě začali stříkat vodou z plastových lahví a dokonce ignorovali výzvy policie, aby přestali dělat obtíže. Policie však výrazněji zasahovat nemusela.

A pak spořádaně do práce 

Euforie z postupu utichla až poté, co se oslavující fandové museli rozejít do svých zaměstnání. Na cestu se posilnili energetickými nápoji, aby alespoň trochu napravili to, že celou noc nespali. "Vůbec jsem nespal. Jen si dám sprchu a hurá do kanceláře. Ale stálo to za to," prohlásil třiatřicetiletý bankéř Cujoši Hamada.

Japonské fotbalisty pochválil také bývalý kapitán Hidetoši Nakata, který před čtyřmi lety ukončil na mistrovství světa reprezentační kariéru. "Tenhle tým na šampionátu neskutečně vyrostl. Nyní jen doufám, že dojdou dále, než my v roce 2002," připomněl dosud jedinou japonskou účast ve vyřazovacích bojích na mistrovství světa, které se hrálo právě v Japonsku a Koreji.

Tehdy fanoušci v Ósace z radosti naskákali do řeky Dotonbori a tento rituál si zopakovali i tentokrát, když zhruba padesátku otužilců musela z vody tahat až policie.

Velká radost i v Kanadě 

Velká radost z japonského postupu však zavládla i v Kanadě, kde je na služební cestě japonský premiér Naoto Kan. Ten hned poslal fotbalistům blahopřání a nyní se chystá, že z Kanady poletí rovnou na šampionát, aby stihl osmifinále s Paraguayí. "Blahopřeji týmu k obrovskému úspěchu. Celou naši zemi naplnili energií a velkou pýchou," prohlásil Kan.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín