Hlavní obsah

Teď už nepodceníme nikoho, říkají před zápasem se Slováky Nizozemci

KAPSKÉ MĚSTO

Fotbalisté Nizozemska prý svého osmifinálového soupeře na mistrovství světa Slovensko rozhodně nepodcení. I proto, že se poučili z dvou předchozích turnajů, kde jako favorit vypadli právě hned v prvním utkání vyřazovací části.

Foto: Michael Kooren , Reuters

Nizozemská hvězda Arjen Robben.

Článek

"Mohu ujistit, že my nebudeme nikoho podceňovat," prohlásil hvězdný záložník Arjen Robben, jehož slova potvrdil i trenér Bert Van Marwijk.

"Slováci ohromili už v kvalifikaci, když vyřadili Česko či Polsko. Ani nejsem moc překvapený, že vyřadili Italy. I proto ale rozhodně nehrozí, že bychom je podcenili," dodal kouč.

Jeho svěřenci sice vyhráli všechny tři zápasy ve skupině, ovšem Van Marwijk po čtvrteční výhře 2:1 nad Kamerunem spokojeností nezářil. Zvláště proto, že Nizozemci ztratili vedení a výhru vydřeli až v závěru. "Chtěli jsme zápas v klidu dohrát, ale vlastní lehkomyslností jsme si to zkomplikovali. Gól z penalty nás probral a zvládli jsme to, ale něco podobného se nesmí opakovat," zlobil se Van Marwijk. "Do dalšího zápasu se z toho musíme poučit, něco podobného by se nám v pondělí mohlo vymstít," dodal.

Nechce opakovat historii

Van Marwijk je na své svěřence přísnější než obvykle i proto, že nechce, aby se opakovala historie z předchozích dvou šampionátů. Na MS 2006 a mistrovství Evropy 2008 Nizozemci také vyhráli skupinu bez ztráty bodu, ale pak hned v prvním utkání vyřazovací části skončili. Nejprve podlehli Portugalsku a na ME Rusku.

"Pro nás to bude o to těžší, že jsme znovu favorité. Lidé od nás očekávají vítězství. My jsme ale na to připraveni a jsme ve formě," uklidňuje Robben, který proti Kamerunu ukázal, jak je pro Nizozemsko důležitý. Poprvé po zranění nastoupil na pouhých 17 minut, přesto zařídil výhru.

Po parádní akci trefil tyč a míč se dostal před zcela volného Huntelaara, který již neměl problém skórovat. "Je skvělé být zpátky. Pro mě to bylo velmi důležité," radoval se křídelník Bayernu Mnichov.

V osmifinále se Slovenskem však ještě zřejmě nebude připraven nastoupit od začátku. "Musím být k sobě upřímný. Ještě nejsem úplně fit, ale každým dnem se to zlepšuje. Na celý zápas to nebude, ale určitě budu moci odehrát více než dnes," dodal Robben.

Reklama