Hlavní obsah

Blatter: Francie kvůli politice riskuje vyřazení ze soutěží FIFA

JOHANNESBURG

Předseda Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Sepp Blatter pohrozil, že Francie může být vyřazena z reprezentačních i klubových soutěží, pokud se tamní politici v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym nepřestanou vměšovat do fotbalových záležitostí. Ty se týkají neúspěšného vystoupení reprezentace na mistrovství světa.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se prý hodlá osobně postarat o vyšetření toho, proč fotbalisté v JAR vyhořeli.

Článek

"Ve Francii z toho udělali doslova státní aféru, ale fotbal má zůstat v rukou federace," řekl dnes Blatter. FIFA totiž dlouhodobě odmítá politický vliv na dění v jednotlivých národních federacích, fotbalové problémy prý mají řešit zásadně pouze tamní svazy.

A podle Blattera situace ve Francii po šampionátu zašla až příliš daleko, když Sarkozy prohlásil, že se osobně postará o vyšetření toho, proč reprezentace v Jihoafrické republice vyhořela.

Zájem na řešení situace projevila i ministryně sportu Roselyne Bachelotová, která v minulém týdnu zase uvedla, že rezignace prezidenta fotbalového svazu Jeana-Pierra Escalettese je "nevyhnutelná". Načež Escalettes v pondělí opravdu odstoupil.

FIFA ochrání francouzský svaz, slibuje Blatter

Blatterovi se nelíbí ani to, že kouč Raymond Domenech a Escalletes se dnes mají zpovídat před parlamentní komisí. "Francouzský svaz se může spolehnout na FIFA, že jej ochrání před politickým vlivem. I kdyby mělo jít o prezidenta," vzkázal Blatter.

Podle něj v krajním případě není vyloučeno, že Francie může být vyřazena z mezinárodních soutěží, pokud se situace v zemi "Galského kohouta" neuklidní. FIFA už v minulosti fotbalové svazy několikrát podobně potrestala, když zaregistrovala politické tlaky.

Například před čtyřmi lety FIFA suspendovala řecký svaz z reprezentačních i mezinárodních soutěží poté, co se ministerstvo sportu začalo vměšovat do chodu federace. FIFA však o devět dní později sankce zrušila, když řecká vláda přijala dodatek zákona o dodání více pravomocí fotbalovému svazu a naopak znemožnění státu zasahovat do řízení svazu. Předloni totéž postihlo i Kuvajt a Peru, aby za měsíc FIFA znovu země "osvobodila" po změně podmínek.

Francouzský tým si na mistrovství světa udělal negativní reklamu, když jakožto obhájce stříbra vypadl už v základní skupině s jedinou remízou a dvěma prohrami na kontě. Francouzi však "zaujali" hlavně tím, že během turnaje kouč Domenech vyloučil z mužstva útočníka Nicolase Anelku poté, co jej hráč údajně vulgárně napadl. Francouzský tým vzápětí bojkotoval jeden z tréninků, aby Anelkovi vyjádřil podporu.

Reklama

Související témata: