Hlavní obsah

Italští experti nabízejí fotbalu systém posuzující sporné branky

Do debat o zavedení videa ve fotbale pro posouzení brankových situací po chybně neuznaném gólu Anglie na mistrovství světa se zapojila i skupina expertů z Italské výzkumné rady (CNR). Ta podle svých slov už v roce 2005 sestrojila technologii, která se stoprocentní přesností určí, zda míč přešel brankovou čáru.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Míč po střele Franka Lamparda dopadl evidentně půl metru za čáru.

Článek

Systém skupiny CNR spočívá v rozmístění několika kamer s extrémně vysokým rozlišením v prostoru branky. "Systém je prakticky bezchybný, protože přesně zachytí, co se s míčem stane, když se dostane do zorného pole kamer," uvedl zástupce skupiny Arcangelo Distante.

CNR před pěti lety vytvořila i funkční prototyp, který je nainstalovaný v brance Udine v italské Serii A. Tam se využívá pouze zkušebně a rozhodčí ho v případě pochybností nevyužívají. "Jestli si to chcete vyzkoušet, přijďte na stadion Friuli," vyzývá prezident italského klubu Giampaolo Pozzo.

Výrazným problémem by mohla být cena podobného řešení, které v roce 2005 stálo 60.000 eur (1,5 milionu korun), což je investice neúměrná četnosti sporných situací na brankové čáře. Podle Distanteho by ale dnes bylo možné systém vyrábět levněji a navíc s o pět let pokročilejší technologií.

V zápase Anglie - Německo (1:4) sudí neuznali regulérní gól Angličana Franka Lamparda, jehož střela se za stavu 1:2 odrazila od břevna daleko za brankovou čáru. Místo srovnání tak reprezentanti Albionu museli riskovat a soupeři je trestali z rychlých protiútoků do otevřené obrany.

Anglii se už v úterý za chybu rozhodčích omluvil Prezident mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter. Zároveň uvedl, že debatu o využití videa ve fotbale FIFA znovu otevře, což zatím odmítala. "Je jasné, že po dosavadních zkušenostech na tomto mistrovství světa by byl nesmysl, kdybychom se znovu nezačali bavit o využití technologií na brankové čáře," řekl.

Reklama