Hlavní obsah

Hašek chce tam, kde sedával Chvalovský. Do exekutivy UEFA

PRAHA

Projekt společné česko - slovenské ligy ještě nezemřel. „Jde nám o zatraktivnění domácí soutěže, proto se o něj zajímáme,“ pravil první muž českého fotbalu Ivan Hašek, když na Strahově bilancoval první rok své vlády. „Zatím ale samozřejmě nemohu říci, jak celý projekt dopadne, protože čekáme na postoj a stanovisko UEFA,“ přiznal vzápětí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek bilancoval první rok své vlády.

Článek

K atraktivitě ligového fotbalu mají napomoci i televizní přenosy z nejvyšší soutěže, které by se měly v novém ročníku objevovat na obrazovkách po čtyři dny od pátku až do pondělí. „Smlouva je před podpisem,“ potvrdil Hašek, pak však z něho vypadlo, že dceřinná společnost fotbalového svazu STES nechystá smlouvu s jednotlivými televizemi působícími v tuzemsku, ale se společností KPS.

Ligový fotbal koupila Sazka

Dceřiná společnost Sazky KPS  totiž koupila ve výběrovém řízení televizní práva na ligový fotbal a bude je prodávat dál. „Možné je, že nejen České televizi,“ připustil předseda fotbalového svazu.

Právě díky většímu balíku peněz za televizní práva se do klubů první a druhé ligy dostane víc financí, jež jim nové vedení českého fotbalu před rokem slíbilo. „Letos dostanou o dvacet miliónů víc, příští rok se rozdělované peníze zvednou ze 124 na 163 miliónů korun,“ potvrdil Hašek to, co už tajemně naznačoval před měsícem na mimořádné valné hromadě ČMFS v Nymburce šéf společnosti STES a finanční ředitel svazu Libor Kabelka.

I za reprezentační práva chce víc

Na Strahově se ovšem intenzivně jedná i o televizních právech na zápasy české reprezentace pro zahraničí. Až do roku 2011 je sice vlastní německá společnost Sport Five, Hašek a jeho lidé by ovšem rádi dosáhli výhodnějších podmínek. Samozřejmě finančních.

„Dosavadní smlouva není zrovna dvakrát výhodná, proto jsme vypsali výběrové řízení, do něhož se přihlásily čtyři zahraniční firmy a Sport Five mezi nimi. Dosud jsme v jednom kvalifikačním období inkasovali za televizní práva národního týmu desítky miliónů, chceme však o dvě stě až tři sta procent víc,“ plánuje první muž českého fotbalu.

Rozhodčí ho snad utrápí

Při bilancování prvního roku své vlády přiznal, že ho nejvíce trápí situace panující v nižších soutěžích a stížnosti na verdikty rozhodčích, které hlavně z ČFL a divizí přicházejí na Strahov. V těch chvílích se cítí bezmocný, neboť do vládnutí a rozhodování českých bafuňářů ani z titulu své funkce zasahovat nemůže.

„Chtělo by to, aby Komise pro řízení fotbalu v Čechách měla stejný statut, jako moravská,“ naznačil Hašek, jak se dostat z mizérie. Otázkou ovšem je, zda k přijetí zmiňovaného statutu zavládne potřebná vůle. I Hašek to při reminiscenci na mimořádnou valnou hromadu v červnu v Nymburce uvědomuje.

„Nepochopil jsem tam rozhodnutí některých delegátů. Zvolili do odvolací a revizní komise opět Ondřeje Lněničku, i když v posledních měsících jeho předsedování si nebyla komise schopna sednout k jednomu stolu,“ přiznal Hašek, že v Nymburce šlo o jedno z nejnepříjemnějších překvapení jeho ročního vládnutí.

Šanci má malou, přesto kandidovat zkusí

Proto si ho chce alespoň něčím zpříjemnit a tudíž se zamýšlí nad kandidaturou do exekutivy UEFA. „Šance je velice malá i proto, že v ní už zasedá slovenský předseda Laurinec a navíc se tentokrát volí jen dva noví členové, ale proč to nezkusit?“ přiznal Hašek, že si při pařížském kongresu v příštím roce moc velké naděje nedělá.

Naposledy zastupoval český fotbal ve výkonném výboru František Chvalovský před osmi lety, který mezi nejmocnějšími muži evropského fotbalu zasedal za vlády Švéda Lenharta Johanssona a v křesle se udržel i pár měsíců poté, co ho policie obvinila z úvěrových podvodů a jeho strahovští "věrní" ho doma svrhli. Přitom se v té době spekulovalo, že by se blšanský boss mohl stát dokonce Johanssonovým nástupcem.

Reklama