Hlavní obsah

Zastánce videa Čech: Nikdo nemohl čekat, že se Neuer přizná a potopí tým

Pavel DosadilSport.cz

Oba v pondělí začínají přípravu na novou sezónu, oba v Anglii narazí na dozvuky křivdy, jež se fotbalovému Albionu udála v osmifinále mistrovství světa s Německem. Čeští reprezentanti Tomáš Rosický z Arsenalu a Petr Čech z Chelsea se přidávají k hlasům, které volají po zavedení videa i ve fotbale. „Já o tom mluvím už pět let,“ připomíná Čech.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Míč po střele Franka Lamparda dopadl evidentně půl metru za čáru.

Článek

Měl na dosah další finále Ligy mistrů. Petr Čech však v loňském semifinále narazil se svou Chelsea na sporné verdikty norského rozhodčího Övreböho a dál šla Barcelona. „Zaveďte konečně video,“ žádal tehdy zklamaný brankář.

Události na letošním mistrovství světa mu dávají za pravdu. Angličané znovu trpí, sudí jim v duelu s Německem upřeli jasný gól, když míč po střele Lamparda dopadl půl metru za brankovou čáru.

„Zase jsem se naštval. Loni mě absence videa připravila o finále Ligy mistrů, tohle byla jen další kapka. Video se ke spokojenosti všech používá v hokeji, tenise, ragby, americkém fotbale či kriketu, jen ve fotbale ne. Už pět let tvrdím, že je to chyba. A letošní šampionát to jen potvrzuje,“ poukazuje Čech.

Fotbalová generalita však byla léta hluchá a slepá. „V dnešní době se přece něco takového už nesmí stát. Není velký problém se podívat na video. Nejsem pro, aby se používalo při každé situaci, kdy to chce trenér, ale v případě brankové čáry ano. Zbytek bych nechal na lidském faktoru,“ přidává se záložník Tomáš Rosický.

Hráči v poli a rozhodčí se také nepřiznávají

Angličané nakonec podlehli Němcům vysoko 1:4. Nikdo však neví, jak by zápas skončil, kdyby Lampardův regulérní gól platil a bylo vyrovnáno na 2:2... „To je těžké, nemám názor na to, jak by to dopadlo. Za nerozhodného stavu by však Angličané těžko hráli tak otevřeně, aby jim Němci dali dva góly z brejků,“ přemítá Rosický.

Gólmana národního týmu evidentně rozpalují námitky, že by video zdržovalo průběh zápasu. „Nesmysl! Mexičané se po neregulérním gólu Téveze vrhli na rozhodčí a debatovali s nimi tak tři a půl minuty. A my jsme po deseti vteřinách u televize věděli, že gól neměl platit. Sudí přece mají mikrofony, takže se po použití videa může hrát rychle dál,“ argumentuje Čech.

V ochranu však bere německého gólmana Neuera, který nepřiznal, že míč spadl za čáru. „To je těžké, poškodil by svůj tým. Těžko někdo mohl čekat, že Neuer sám odnese míč do středového kruhu... Opačně to také nefunguje. Rozhodčí sám sebe neopraví, když se upískne. Ani faulující hráč neukáže na penaltu, když se hraje dál. Od toho je na hřišti rozhodčí. A měl by mít možnost konzultace s obsluhou videa, aby se navíc po chybných verdiktech nedostával pod tlak diváků a nekupil další chyby,“ stojí si Čech za svým.

Reklama