Hlavní obsah

Do ligy času dost, oslavu bychom stihli, laškuje Horváth před Superpohárem

PRAHA

První český fotbalový Superpohár má favorita v mistrovské Spartě, která se ve čtvrtek od 18:00 na vlastním trávníku utká s Plzní. Jenže pozor, Viktoria má zvláštního experta. Kapitán Pavel Horváth vyhrál domácí pohár již šestkrát se čtyřmi týmy - se Slavií v letech 1997 a 1999, s Teplicemi v roce 2003, se Spartou 2007 a 2008 a letos s Plzní. Superpohár by se mu do sbírky moc hodil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapitán Pavel Horváth ukazuje trofej pro vítěze Ondrášovka Cupu nadšeným plzeňským fanouškům.

Článek

Po 39 letech se fotbalisté Plzně představí v pohárové Evropě. Triumfem v Ondrášovka Cupu si zároveň vydobyli účast v prvním českém Superpoháru. Jejich kapitán je s šesti výhrami Českého poháru se čtyřmi kluby novodobým rekordmanem. A pokud by přidal ještě Superpohár, stal by se na dlouhá léta těžko překonatelnou postavou.

„První šance získat tuto novou trofej je pro mě jako hráče asi zároveň poslední. Během nastávající sezóny mi bude šestatřicet, navíc tvrdit, že na jejím konci vyhrajeme ligu nebo pohár, je asi dost předčasné,“ uvědomuje si Pavel Horváth.

Zvážní však jen na chvíli. Jakmile přejde řeč na případné oslavy, rozsvítí se mu oči. „Liga začíná za týden, což je i na můj vkus času dost. Nějaký prostor na oslavy bychom si do té doby určitě našli,“ ujišťuje záložník, který je zvyklý i při těchto akcích hrát první ligu...

Jeden pohár už Plzeň z Letné odvezla, chce i druhý...

Plzeň nepřijela do Prahy jako favorit, to však viktoriánům vůbec nevadí. „Sparta je sice doma, my jsme však zvyklí hrát dopředu a uděláme všechno, abychom si z Letné odvezli další pohár,“ slibuje Horváth.

Po finálové výhře nad Jabloncem si užil jen devatenáct dnů dovolené, ale nestěžuje si. „V mém věku jsem rád, že se další letní přípravy vůbec mohu zúčastnit. A čím je dovolená delší, tím je pro mě těžší se bez pohybu udržet v kondici. Proto jsem si byl zakopat nebo zahrát hokej.“

Zkušenému záložníkovi se rýsovala možnost odejít do Austrálie za trenérem Lavičkou. Další zahraniční angažmá si však nepřipsal. „Odpískal jsem to. Necháme to osudu, kdyby mě ještě někdo venku chtěl a dopadlo to. Jinak zůstanu v Plzni a budeme to mydlit dál,“ usměje se Horváth.

Špatnou zprávou pro jeho tým je, že do Evropské ligy ve třetím předkole zřejmě Viktoria nebude moci vstoupit na svém stadiónu ve Štruncových sadech. „Fanoušci křičeli ‚UEFA do Plzně‘, ale nakonec se zase bude hrát někde jinde... Není to příjemné, ale musíme to akceptovat a trochu popíchnout město Plzeň, aby začalo se stadiónem něco dělat,“ říká plzeňský kapitán.

Reklama

Související témata: