Hlavní obsah

Sparta zná kouzelný recept, trofeje jí vystřelují kapitáni

PRAHA

Asi to nebude náhoda. Mistrovský titul Spartě vystřelil kapitán Tomáš Řepka. Premiérový český Superpohár zase Libor Sionko, který měl právě po vyloučení Řepky v utkání s Plzní na rukávu rovněž kapitánskou pásku. „Kdyby to tak opravdu fungovalo, tak příště zase dáme pásku někomu jinému a bude vyhráno,“ usmál se sparťanský střelec, který šťastným lobem zápas rozhodl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Střelec vítězného gólu Sparty v domácím Superpoháru Libor Sionko.

Článek

Zklamání vítězů Ondrášovka Cupu bylo obrovské. Po vyloučení Řepky měla mít Plzeň mistrovskou Spartu na lopatě. Jenže neměla. Za přílišnou pasivitu byla Viktoria potrestána. Nejenže sama gól nedala, nakonec po hrubce jeden rozhodující sama inkasovala.

„Až příliš jsme to Spartě zjednodušili. Vyloučení Řepky nám paradoxně spíš uškodilo. Byli jsme ustrašení, jako by si Sparta měla gól dát sama. Jeden spoléhal na druhého, že to rozhodne,“ přiznal plzeňský kapitán Pavel Horváth.

„Sparta po vyloučení zalezla a hrála, co potřebovala. My byli málo odvážní,“ shodoval se s ním František Rajtoral.

Letenští se tak příznivě naladili na druhé předkolo Ligy mistrů, které rozehrají již příští úterý na půdě lotyšské Liepaji. „Každé vítězství je pozitivní, ale musíme zase začít pěkně od nuly a neusnout na vavřínech,“ usmíval se zastupující kapitán Libor Sionko, který výhru v novém poháru trefil. „Viděl jsem, že gólman jde dopředu, takže lepší řešení, než ho přehodit, jsem neměl. Zapadlo to tam pěkně... Prémie jsme za Superpohár slíbené neměli, ale třeba se vedení rozhodne, že nám něco věnuje,“ culil se Sionko.

Kweuke a Matějovský začali vítězně

Letenští mohou být spokojeni i se soutěžní premiérou nových hráčů. Africký hromotluk Kweuke si v útoku odpracoval svoje a záložník Marek Matějovský předvedl několik finálních přihrávek. „Již při přestupu jsem říkal, že Sparta hrála v minulé sezóně dobrý fotbal. Do takového mužstva se pak lépe zapadá. Výhra v prvním utkání se cení, věřím, že se od ní můžeme úspěšně odrazit do celé sezóny,“ konstatoval Matějovský.

Sparta tak nakonec dlouhé oslabení přežila. „Petrželu jsem fauloval, ale ne na červenou kartu. Jednak jsem byl na stejné úrovni jako on, takže nešlo o faul zezadu, navíc se nejednalo o úmysl zranit protihráče,“ vzkázal z kabiny Tomáš Řepka. V závěru byl vyloučený i plzeňský Rajtoral. „Bylo to také přísné, rozhodčí to chtěl podle mě kompenzovat,“ komentoval hříšník verdikt sudího Libora Kovaříka.

Reklama

Související témata: