Hlavní obsah

Zatracování si Superpohár nezaslouží. Spíše by měl dostat to pravé místo na slunci

PRAHA

Když před čtyřiasedmdesáti lety přišel tajemník Československé asociace footballové Karel Petrů s myšlenkou národního poháru, musel jednat a čtyři roky vysvětlovat, než jeho nápad došel naplnění. Nově zrozený tuzemský Superpohár spatřil světlo světa během pár měsíců, takže je logické, že premiéra nesla mnohé bolesti a neduhy. „Přesto by Superpohár žít měl a jeho tradici bychom měli rozvíjet,“ vehementně se zastával nově zrozeného klání letenský manažer Jozef Chovanec. A nejen proto, že jeho tým Superpohár vyhrál.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán Sparty Praha Tomáš Řepka a jeho spoluhráči se radují ze zisku Superpoháru.

Článek

Prakticky po celé fotbalové Evropě má konfrontace ligového mistra s vítězem národního poháru servírovaná vesměs na úvod nové sezóny tradici a velkou popularitu. „Je to ocenění za uplynulý ročník a pozvání do nové sezóny,“ kvituje počin strahovské generality manažer a trenér Sparty v jedné osobě Jozef Chovanec, který podobná klání zažil podobná klání během aktivní hráčské kariéry v Holandsku.

Trenér Sparty Jozef Chovanecfoto: Právo/Jan Handrejch

Tresty strašákem pro trenéry

Ve čtvrtečním podvečeru seděl na lavičce Sparty, která premiérový ročník Superpoháru vyhrála a nápad podporoval dál. A to přesto, že v duelu s Plzní přišel o vyloučeného kapitána Řepku, který mu bude v prvním ligovém kole v Hradci Králové chybět. Tresty z duelu zrozeného pro oživení fotbalových prázdnin a nalákání diváků se totiž přenášejí do soutěže o body.

Právě toto disciplinární ustanovení vyvolalo po prvním duelu mezi Spartou a Plzní spoustu dohadů a možná i ohrozilo existenci Superpoháru hned jak vznikl. „Pokud by měli být za fauly, jakých se dopustili Řepka či náš Rajtoral, hráči v Superpoháru vylučováni a pak chyběli v lize, příště s klíčovými fotbalisty hrát nebudeme a nastoupíme raději s béčkem, abychom byli připraveni na ligu,“ naznačil plzeňský kouč Pavel Vrba, že by se klání o Superpohár mohlo stát pro mistrovský celek i vítěze národního poháru napříště strašákem.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrbafoto: Právo/Jan Handrejch

Návštěva strašákem pro Strahov

Pro strahovskou generalitu by se navíc mohla stát strašákem i bídná návštěva, která se v letenských ochozech sešla. Pouhé tři tisíce diváků vytvořily skutečně nedůstojnou kulisu. „Atmosféra mě zklamala, věřil jsem, že fanoušků přijde víc,“ netajil se rozčarováním Vrba. „Jsou prázdniny a dovolené, Praha je vylidněná, vrcholí mistrovství světa. Navíc propagace prakticky žádná a fanoušci ještě ke všemu pochybovali, zda obě mužstva nastoupí v nejsilnějších sestavách. Proto Superpohár nezpochybňujme a raději hledejme, jak ho rozvíjet dál,“ zastával se nově zrozeného klání Chovanec.

„Třeba příští rok bude termínová listina jiná,“ meditoval. „Třeba by se mohlo hrát v menším městě, kde by přišlo diváků určitě víc,“ přidával se jeho plzeňský kolega Vrba  a svůj výpad vůči Superpoháru trochu korigoval. „A chce to také čas, aby si lidé zvykli...“

Pohřbívat Superpohár by bylo hříchem

Když před čtyřiasedmdesáti lety přišel tajemník tehdejší Československé asociace footballové Karel Petrů s myšlenkou na pořádání národního poháru, sklízel jen pochybnosti, nedůvěru a skepsi. Za pár let chodilo na pohárové finále třicet tisíc fanoušků.

Samozřejmě, za Protektorátu vládl po fotbale jiný hlad než dnes, takže je jasné, že se Superpohár těžko někdy desetitisícových návštěv dočká. Zmiňovaná historická paralela ale i tak připomíná, že každý nový nápad se o své právo na život prosazuje těžce a že by bylo tudíž fotbalovým hříchem pohřbívat Superpohár sotva se zrodil. Spíše půjde o to hledat cesty, jak ho kromě milionové prémie pro vítěze ještě víc zpopularizovat a zatraktivnit, jak mu dát řád a jasná pravidla a najít mu tak pevné místo na domácí fotbalové scéně.

Reklama

Související témata: