Hlavní obsah

Německé akvárium chobotnici jasnovidku do Španělska nepustí

MADRID/OBERHAUSEN

Jasnovidecká chobotnice Paul se z akvária v západoněmeckém Oberhausenu do madridské zoo rozhodně stěhovat nebude. Němci nechtějí o prodeji nebo výměně ani slyšet, proto smetli ze stolu nabídku, která se podle Španělů nedala odmítnout.

Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Paul si leze pro žrádlo do nádoby se španělskou vlajkou.

Článek

"Prodej Paula nebo jeho výměna za jiné zvíře není v plánu," řekla DPA mluvčí německého akvária Tanja Munzigová. Madrid přitom podle Reuters navrhl akváriu Sea Life, že přeplatí jakoukoli nabídku, kterou doposud dostalo. A navrch prý přihodí nějaké to zvíře. Výše finančního návrhu ale zveřejněna nebyla.

Na madridské zoo se obrátili lidé s "desítkami petic z celé země", ve kterých se dožadují přesídlení Paula. Ve Španělsku chobotnice vyvolala šílenství poté, co se Paulův sázkařský tip na španělské vítězství ve fotbalovém mistrovství světa stal skutečností.

Městečko Carballino na severozápadě Španělska z Paula dokonce učinilo čestného občana. A tamní podnikatel jako výraz díků nabídl za chobotnici 35 000 eur (zhruba 890 000 korun)

Paul, který není podle ošetřovatelů zaujatým sázkařem, správně předpověděl všechna utkání německé reprezentace na mistrovství světa a také výsledek španělsko-nizozemského finále. Vítěze označil tak, že ze dvou vlajkami soupeřů označených nádob s potravou vybral jednu, ze které jídlo vyjmul. Oproti předchozímu německému šampionátu se velmi zlepšil, tehdy měl v předpovídání osmdesátiprocentní úspěšnost.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň