Hlavní obsah

Léto podle hvězd - Čech, Šmicer i Řepka mají své fotbalové kempy

PRAHA

Sportovně nadané děti už o prázdninách nemusí jezdit jen na tradiční tábory. Příklady táhnou a spousta českých hvězd v létě pořádá tréninkové kempy, kde se mohou malé talenty zdokonalovat pod dohledem odborníků a renomovaných internacionálů. Přibylo také fotbalových škol, které vyplňují přestávku mezi sezónami.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Takhle to musíš chytat, ukazuje Petr Čech názorně jednomu z mladých brankářů.

Článek
Fotogalerie

Být hvězdám nadosah, to je velká letní šance pro malé fotbalisty. Svůj letní kemp mají třeba Ivo Viktor, Dušan Uhrin starší nebo Petr Kouba. A k tradičním průkopníkům patří také brankář národního týmu Petr Čech, který letos otevřel již pátý ročník svojí školy.

„Kluci začínají pár dnů před tím, než se musím hlásit v Chelsea na začátek letní přípravy. Zahájení školy se však vždy účastním a snažím se aspoň pár společných tréninků stihnout,“ říká gólman, který stejně jako loni přizval do Prahy také Christopha Lollichona, trenéra brankářů Chelsea.

„Školy se účastní děti z různých kategorií věkových i kvalitativních. Věřím, že to někomu z nich k solidní kariéře pomohlo. Mám radost, že každým rokem posunujeme úroveň kempu k lepšímu. Letošní turnusy by to měly potvrdit,“ doufá Čech, že jeho kempem již třeba nějaká budoucí hvězda prošla.

Řepka střídá školu s Ligou mistrů

Tomáš Řepka zase stíhá roli pořadatele v době předkol Ligy mistrů. Kapitán Sparty otevřel druhý ročník svého fotbalového kempu v Praze-Satalicích. V organizátorském týmu zaměstnal i dceru a trenérům svěřil také desetiletého syna Tommasa.

„Podobné fotbalové školy pořádali i mí spoluhráči v Itálii. Tam to ovšem bylo na byznys - a já z toho byznys dělat nechci. Kemp je pro děti a měl by být otevřený všem. Mám jedinou podmínku, aby kluci byli registrovaní fotbalisté. Nechci totiž, aby sem rodiče jako na tábor odložili dítě, které neumí kopnout do balónu,“ vysvětluje Řepka.

Na úvodní autogramiádu dorazili i jeho letenští spoluhráči Erich Brabec, Jaromír Blažek, Libor Sionko a Marek Matějovský. Kempů přibývá a pokud by sestavily své týmy, vydalo by to na prestižní letní šampionát. „S tím bych neměl problém, bylo by to zajímavé,“ přikyvuje Řepka.

Šmicer má školu na góly

Do takové soutěže by mohl vyslat své reprezentanty také Vladimír Šmicer. Manažer národního týmu zaštítil svým jménem Kemp Góóól, jehož druhý ročník proběhl v Klášterci nad Ohří. Jak už název napovídá, nejde v něm o žádný dril, ale především o radost ze hry, pestrou náplň a střelecký trénink. To je shodný rys akcí, jež fotbalové hvězdy v létě pořádají.

„Kemp vymyslel jeho organizátor Radek Šilhan. A když jsem viděl, jaké krásné prostory v Klášterci našel, a měl jsem jistotu, že to bude mít úroveň, tak jsem do toho šel. Kdybych byl ve věku kluků, hodně bych tlačil na rodiče, abych se mohl takového kempu zúčastnit,“ usmívá se Šmicer, jemuž do řad účastníků kempu pomalu dorůstá také syn Jiřík.

Internacionál má na začátku sezóny také dost svazových povinností, na pár dnů, besedu, autogramiádu a závěrečný turnaj se svými svěřenci si však čas udělal. „Podobné projekty jsem poznal i při svém angažmá ve Francii. Některé spoluhráče jsem tam třeba účastí na besedách podpořil,“ vzpomíná Šmicer.

K radosti malých fotbalistů zdomácněly italské či francouzské zvyklosti také v rámci českého léta.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice