Hlavní obsah

Muslimští fotbalisté v Německu nemusejí striktně dodržovat půst

BERLÍN

Profesionální muslimští fotbalisté v Německu nemusejí od nynějška striktně dodržovat půst během ramadánu. Dohodli se na tom představitelé Ústřední rady muslimů v Německu a zástupci německého fotbalového svazu a bundesligy.

Článek

Debatu rozpoutal druholigový klub FSV Frankfurt, který má ve svém kádru tři hráče hlásící se k islámu. Ti dostali loni v říjnu oficiální varování od vedení týmu ohledně půstu, což navíc nechal klub zavést i do smluv. Muslimové se musejí během ramadánu zdržet jídla od úsvitu do soumraku.

Případ rozpoutal celostátní debatu, jejichž výsledkem je nyní pro profesionály výjimka z pravidel ramadánu. Ústřední rada muslimů si nechala dokonce vypracovat expertízu od teologického institutu v Egyptě, který přerušení půstu schválil.

"Muslimský fotbalista se může postit v době, kdy nejsou zápasy, a prokáže i tak bohu a svatému měsíci ramadánu dostatečnou úctu a respekt," uvedl generální sekretář rady německých muslimů Aiman Mazyek. "Pokud je fotbal povoláním, na němž závisí existence rodiny, platí pro muslimy stejně jako v jiných povoláních, u nichž je potřeba fyzická zdatnost, výjimky a úlevy," dodal.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín