Hlavní obsah

Nejdražší fotbalista planety? Kdepak Ronaldo, ale Anelka

MNICHOV

Portugalec Cristiano Ronaldo je nejdražším fotbalistou historie co do výše jednorázového přestupu. Real Madrid za něj před rokem zaplatil Manchesteru United cca 94 miliónů eur (2,35 miliardy korun). Zdaleka však není fotbalistou nejdražším, spočítal to německý list Bild.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Nicolas Anelka v dresu Chelsea se raduje z branky.

Článek

Francouzský útočník Nicolas Anelka stál osm klubů, jimiž prošel, dohromady 128,86 miliónu eur (3,22 miliardy korun). Do velkého fotbalu vstoupil v Paris St. Germain, kam se ještě jednou krátce vrátil, hrál také za Arsenal, Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Fenerbahce Istanbul, Bolton Wanderers, odkud v roce 2008 zamířil do Chelsea.

Druhá příčka patří argentinskému kanonýrovi Hernánu Crespovi, který momentálně obléká dres Parmy. Z River Plate v roce 1993 zamířil právě do tohoto italského klubu a postupně prošel Lazio Řím, dvakrát v Interu Milán, jednou oblékal dres rivala AC, působil i v Chelsea a FC Janov, odkud letos přestoupil do Parmy. Kluby za něj zaplatily celkem 121 miliónů eur.

Třetí je Švéd Zlatan Ibrahimovič. Kariéru nastartoval v Malmö FF a dále putoval přes Ajax Amsterdam, Juventus Turín do Interu Milán a odtud loni do FC Barcelona, kam přišel jako posila útoku výměnou za Samuela Eto´a a za doplatek. Celkem stál 117,8 miliónu eur.

Jen o osm set tisíc euro levnější byl argentinský záložník Juan Sebastián Verón. Na této částce se podílelo osm klubů, Chelsea dokonce dvakrát. Působil i v Parmě, Laziu, Interu Milán, Manchesteru United a nakonec se vrátil tam, odkud do Evropy vyrazil - Estudiantes La Plata.

Až na páté příčce je shora zmíněný Cristiano Ronaldo. V roce 2003 ho koupil od Sportingu Lisabon Manchester United za 17,5 mil. euro. Real Madrid za něj zaplatil loni na jednoho hráče rekordních 94 mil. euro, takže Portugalec už stál 111,5 miliónů eur, ovšem jen dva kluby...

V první desítce jsou i další zajímaví hráči. Šestý nejdražší je brazilský útočník Ronaldo za 100,96 miliónu eur a oblékl postupně dres: Cruziera, Eindhovenu, Barcelony, Interu Milán, Realu Madrid, AC Milán a nyní hraje za Corinthians Sao Paulo. Celkem překvalivě je sedmý irský záložník Robbie Keane za 97,7 miliónu eur, za něhož platily: Wolwerhampton Wanderers, Coventry, Inter Milán, Leeds, Tottenham, Liverpool, znovu Tottenham a letos Celtic Glasgow. Následuje italský střelec Christian Vieri, který prošel celkem dvanáct klubů. Loni skončil v Bergamu, kde byl celkem třikrát. Kluby stál 87,5 miliónu eur.

Do elitní desítky se vešel i geniální francouzský záložník Zinedine Zidane. Svoji skvělou kariéru nastartoval v Cannes, který inkasoval jako první od Bordeaux. Odtud přestoupil do Juventusu Turín, kde ho v roce 2001 nahradil Pavel Nedvěd. Real Madrid za něho tehdy zaplatil astronomických 66 miliónů dolarů (tehdy v přepočtu 56,27 miliónu eur nebo 2,65 miliardy Kč). Tehdejší sumu však nelze s tou za Cristiana Ronalda srovnat. V současných relacích vyšel Francouz kluby celkem na 84 miliónů eur.

Desítku nejdražších fotbalistů uzavírá současná hvězda Bayernu Mnichov a nizozemské reprezentace Arjen Robben. Když ho kupoval jako osmnáctiletý talent Eindhoven z Groningenu, nebyl ještě tak drahý. Postupně oblékl dres tří gigantů - Chelsea, Realu Madrid a loni Bayernu, které stál dohromady 82,3 miliónu eur.

Až jedenáctý je Kaká (73,25 miliónu eur). Nejdražším obráncem historie je v pořadí dvanáctý Rio Ferdinand (72 miliónů eur) a až sedmnáctý svého času rovněž nejdražší fotbalista světa Portugalec Luis Figo (62,5 miliónu eur). Dvacítku, do níž se vešli například ještě Ukrajinec Andrej Ševčenko nebo Brazilec Ronaldinho, uzavírá argentinský obránce Walter Samuel (58,5 miliónu eur). Z českých fotbalistů se do ní nevešel nikdo, ani Pavel Nedvěd, který stál Lazio a Juventus přibližně 46 miliónů eur.

Reklama