Hlavní obsah

Vedení fotbalu: Šetříme nad plán. Lněnička před disciplinárku

PRAHA

Fotbal šetří, vedení svazu se chlubí, že za první polovinu roku bylo vynaloženo o 10 miliónů korun méně proti předpokládanému rozpočtu. „Ten je na rok zhruba dvousetmiliónový, za šest měsíců je to tedy podle provedené kontroly úspora přibližně ze sto miliónů, uskromnily se všechny úseky, jsme rádi, že hospodaříme nad plán,“ vypočítával po jednání výkonného výboru svazu místopředseda Jindřich Rajchl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek

Článek

Mohl odmáznout i další výdaje, a to za kauzu hráče Martina Suse, který podle původního verdiktu soudu měl za to, že svaz mu nevydal mezinárodní transferkartu, obdržet 334 000 eur. Svazu dokonce hrozila exekuce. „U soudu se to povedlo zvrátit,“ liboval si Rajchl.

Peníze jsou žhavým tématem. Šéf domácí fotbalové vlády Ivan Hašek společně s předsedou ČSTV Pavlem Kořanem absolvoval jednání o financování sportu s ministrem školství Josefem Dobešem. „Hledáme nové zdroje, budeme je časem prezentovat,“ podotkl neurčitě Hašek. Ministr byl po jiné informační linii sdílnější, naznačil, že by sport mohl získat prostředky, které má Česká televize z reklamy.

Svaz dá půl miliónu postiženým povodněmi

Svaz chce též pomoci postiženým povodněmi, výtěžek ze vstupného na středeční utkání reprezentace s Lotyšskem společně s příspěvkem hráčů národního týmu má vynést zhruba půl miliónu. Finance předají hejtmanovi Libereckého kraje Stanislavu Eichlerovi, který také na středeční utkání dorazí.

Další novinky z jednání šéfů svazu: Výbor předhodil disciplinárce Ondřeje Lněničku z odvolací a revizní komise v souvislosti s jeho zapojením do kauzy klubů Bohemians. Těm střížkovským zrušila ´jeho´ komise těsně před červnovou valnou hromadou trest vyřčený disciplinárkou na jaře. Postup ORK vedení svazu prohlásilo za neplatný. A sám Lněnička teď podle všeho bude čelit fotbalovému soudu.

„Jde o znevážení dobrého jména svazu. Jednání odvolací a revizní komise bylo svoláno proti všem předpisům. A ty platí i pro volené funkcionáře,“ nastínil důvody kroku Rajchl.

Předlož důkazy, vyzval svaz Drastíka

Sám v posledních dnech čelil výtkám, že jeho jméno figuruje pod smlouvou zajišťující dvoumiliónovou injekci, která z kraje přes svaz putovala firmě pořádající Středoškolský pohár. Co vadí kritikům? Že ve firmě figurují Rajchlovi kolegové z pražské Dukly. „Všechny peníze byly vyčerpány na pořádání akce, neskončily nikde bokem u někoho v kapse,“ tvrdil místopředseda. I Hašek se ovšem pozastavil nad tím, že Rajchlův podpis se pod smlouvou nalézá.

Výkonný výbor se vrátil i ke kauze z podivuhodného uzavřeného mikrosvěta sudích. Tedy k těm, kteří už nebyli zařazeni na listinu I. a II. ligy. Andreas Drastík si před časem důrazně stěžoval na poměry v komisi rozhodčích. Šéfové svazu ho vyzvali, aby předložil důkazy o svých tvrzeních.

Personální novinky? Vedením kandidatury na pořádání ME jednadvacítek v roce 2013 byl pověřen bývalý generální sekretář svazu Petr Fousek. Realizační  týmy mládežnických reprezentací mají dostat patrona a zároveň vedoucího z řad bývalých reprezentantů, vesměs těch spojených se stříbrem z ME 96. Prvním je Radek Bejbl u sedmnáctky. „Rádi bychom více do svazové činnosti zapojili i Pavla Nedvěda,“ pravil Hašek, ač hvězda Juventusu je vytížena v italském klubu a žije v cizině.

Chystá se též nové logo svazu – se lvem, bez moravských symbolů. „Ale věřím, že za lva bude bojovat i Morava, o konečné podobě rozhodne hlasování fandů,“ dodal Rajchl.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice