Hlavní obsah

Italové při Prandelliho premiéře prohráli, omlazení Brazilci porazili USA

Premiéra trenéra Cesare Prandelliho na lavičce italské fotbalové reprezentace skončila neúspěchem. Bývalí mistři světa nedokázali napravit nezdar na světovém šampionátu v JAR a v dnešním přípravném utkání v Londýně podlehli reprezentaci Pobřeží slonoviny 0:1. Sloni přitom byli oslabeni o kapitána Didiera Drogbu a dalších šest hráčů, kteří nedostali vízum.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Výraz naprostého zklamání je patrný v očích italských fotbalistů Quagliarella (vlevo) a Cannavara. Archivní foto.

Článek

Prandelli chce zlepšit hlavně ofenzivu, první zápas tomu však příliš nenasvědčoval. Do jediné vážnější šance se dostal v úvodu druhé půle obránce Motta, který trefil tyč. V 55. minutě pak přišel trest, když zastupující kapitán Kolo Touré překonal hlavou debutujícího brankáře Salvatoreho Siriga.

Italové sice ukázali více kreativity než na MS, jejich hru oživil návrat Antonia Cassana, ale na vyrovnání se nezmohli.

Výběr Pobřeží slonoviny přitom postrádal kapitána Drogbu, jenž se vrací do zátěže po operaci třísel, a další šestici hráčů, kterým vedení týmu nezajistilo potřebná víza. Šlo o dvojici z Hannoveru Constant Djakpa a Didier Ya Konan, Arthura Boku ze Stuttgartu, Arunu Dindaneho a Bakariho Koného z katarské Lekhwiyi a Romarika ze Sevilly.

Konan nemohl v tomto roce již podruhé reprezentovat kvůli chybějícím dokumentům. "Nejenže kvůli tomu přišel o trénink, navíc ztrácí motivaci. Chce reprezentovat, ale kvůli chybám svazu nemůže," prohlásil sportovní ředitel Hannoveru Jörg Schmadtke.

Omlazený brazilský tým porazil USA

Omlazený brazilský fotbalový tým slavil v úterý v New Jersey výhru 2:0 nad domácím výběrem Spojených států. O vítěznou premiéru nového trenéra "kanárků" Mana Menezese v přípravném utkání před 77 000 diváků ve vyprodaném hledišti se postarali střelci gólů Neymar a Alexandr Pato.

"Pro tenhle mladý výběr, který neměl moc času spolu trénovat, nebyl důležitý jen výsledek, ale i způsob, jakým se dostával do šancí a prosadil se proti sehranému týmu," radoval se Menezes.

Menezes při svém nástupu slíbil, že vrátí brazilské hře líbivý styl, a proti Američanům ukázal, že nemluvil do větru. Svůj tým rozestavil na trávníku podle systému 4-3-3, přičemž útočnou vozbu tvořili Pato, Neymar a nový kapitán Robinho.

Osmnáctiletý Neymar, kterého Menezesův předchůdce Dunga nevzal na mistrovství světa v Jihoafrické republice, kde Brazílie vypadla již ve čtvrtfinále, předvedl excelentní výkon korunovaný brankou v 29. minutě. Pato se trefil v nastaveném času první půle.

Ve druhé části mohl brazilský tým z několika šancí přidat další branky, ale americký brankář Brad Guzan se opakovaně vyznamenal.

Zatímco pro Brazilce začíná nová éra, která by měla vyvrcholit ziskem titulu mistrů světa na domácím šampionátu v roce 2014, pro tým USA naopak končí. Kouč Bob Bradley má smlouvu do prosince a o jeho budoucnosti u týmu se bude jednat.

Přípravná fotbalová utkání:
Sarajevo: Bosna a Hercegovina - Katar 1:1 (1:0)
Branky: 9. Ibiševič - 90. Mažíd.
Londýn: Itálie - Pobřeží slonoviny 0:1 (0:0)
Branka: 54. K. Touré. Diváci: 11 176.
East Rutherford: USA - Brazílie 0:2 (0:2)
Branky: 29. Neymar, 45. A. Pato. Diváci: 77 223.

Reklama

Související témata: