Hlavní obsah

Konec remíz? FIFA nechce další nudu na fotbalovém MS

BERLÍN

Z fotbalových světových šampionátů by mohly vymizet nerozhodné výsledky. Podle šéfa světového fotbalu Seppa Blattera zvažuje FIFA revoluční myšlenku. Cílem je donutit týmy k ofenzivní hře bez spekulací o tom, kam je posune remíza. V případě nerozhodného výsledku by se rovnou kopaly penalty.

Foto: Denis Farrell, ČTK/AP

Šéf FIFA Sepp Blatter

Článek

Blatter je známý svými radikálními myšlenkami ohledně herních změn. V čem ale zůstává konzervativní, to je použití moderních technologií při řízení zápasů. Absence videa při utkání se stala letos na mistrovství světa v Jižní Africe osudná několika týmům, především omyl rozhodčího v souboji Anglie s Německem, kdy Angličanům neuznal zcela evidentní gól, byl nepřehlédnutelný a donutil Blattera k přehodnocení dosavadního postoje.

Diskuse ohledně technologií proběhne až v říjnu, nyní se Blatter zaobírá snahou zatraktivnit fotbal. „Proto zvažujeme zrušení remíz už v základních skupinách šampionátu. Pokud nebude znám vítěz po devadesáti minutách hry, rovnou by se přistoupilo k pokutovým kopům,“ uvedl Blatter s tím, že další možností je oživit pravidlo „zlatého gólu“, v případě remízy by tak týmy pokračovaly až do chvíle, kdy jeden z nich skóruje a zvítězí.

„Zlatý gól“, fotbalová obdoba hokejové „náhlé smrti“, by na fotbalovém mistrovství světa nebyla žádnou novinkou. Již v roce 1998 ve Francii hrály týmy v prodloužení pod touto hrozbou, o čtyři roky později po šampionátu v Koreji a Japonsku se od tohoto pravidla upustilo.

Příští šampionát uspořádá za čtyři roky Brazílie.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín