Hlavní obsah

SKANDÁL: Rok vládnou a už si jdou po krku. Rajchl měl zašantročit 2 milióny

PRAHA

Teprve rok utekl a už si jdou po krku. Středočeský svaz se Strahovem, šéf fotbalu ve středních Čechách Hadraba se svazovým místopředsedou pro výkonnostní fotbal Rajchlem. A jsou to silná slova a obvinění, neboť Hadraba viní člena Haškovy vlády ze zašantročení milionů prostřednictvím soukromé firmy Albresa, což Rajchl nese krajně nelibě a pro znevážení jména českého fotbalu míní předhodit Hadrabu disciplinární komisi. A to všechno kvůli dorostencům, kteří hráli o Středoškolský pohár dotovaný dvěma miliony od středočeského hejtmanství.

Foto: Petr Horník, Právo

Haškův místopředseda Jindřich Rajchl čelí obvinění ze Středních Čech, že zašantročil dva milióny.

Článek

Chvályhodná akce. A fotbalu určitě prospěná. Vždyť na jedenáct set kluků ze středních škol ve středních Čechách o ten pohár hrálo, nejlepší týmy z 68 škol stojících na startu se sjely k finálovým kláním do Mladé Boleslavi, aby se utkaly nejen o hejtmanovu trofej, ale i o atraktivní zájezd do Mnichova na ligový zápas Bayernu v Allianz aréně určený oběma finalistům.

Místo potlesku přišel skandál

Místo potlesku a vzájemného poklepávání po ramenou, jakou parádní a fotbalu prospěšnou akci se za finanční pomoci Středočeského kraje povedlo uspořádat, však propukl skandál ústícící ve válku, v níž se pálí tou nejtvrdší municí.

Středočeši viní Rajchla nejen z toho, že jim akci uzmul, ale především jim vadí, že do hry vtáhl soukromou firmu Albresa S.A. Jen shodou okolností sídlící v Hostivici, kde bydlí i hejtman David Rath, pouze shodou náhod tvořenou lidmi, kteří figurují i v Rajchlově Dukle Praha. Předseda představenstva druholigového klubu z Julisky Martin Lafek je jednatelem firmy, Svatava Albrechtová je v Dukle členkou dozorčí rady, které Rajchl předsedá, v představenstvu zasedá na Julisce i Rathův náměstek Marcel Chládek, jenž se v celé akci rovněž angažoval.

Nikoho jsme nevyšachovali, tvrdí Rajchl

„Sebrali nám ji. Podobný turnaj jsme pořádali už před více než dvaceti lety, jenže pak na ni nebyly peníze. Až letos se v krajské pokladně našly, jenže místo aby ji organizoval Středočeský fotbalový svaz, pořádala ji soukromá firma. A za dva milióny,“ netají rozhořčení Hadraba.

foto: Novinky

„Ani já, ani Albresa jsme nikoho nevyšachovali, to je vědomá lež. Firma Albresa prostě předložila odboru školství Středočeského kraje koncepci, kterou Martin Lafek a jeho lidé vypracovali a kterou pan Hadraba nebyl schopen nikdy předložit, přestože k tomu byl krajem několikrát vyzván – to písemně potvrdilo i samo hejtmanství,“ vehementně oponuje Rajchl a dodává: „Když pan Hadraba tak moc toužil turnaj uspořádat, proč nepožádal, aby mu kraj poslal dva milióny korun na tuto akci namísto pěti miliónů, jež za minulého vedení každý rok posílal do příbramského fotbalového klubu, kde pan Hadraba působí?“

„Proč se tedy Rajchl v celé záležitosti tolik interesoval? Proč turnaj zaštítil výkonným výborem, když jeho členové neměli o jeho přinejmenším nestandardním postupu potuchy? Proč se na bilboardech propagujících turnaj objevili on, středočeský hejtman Rath, senátor Chládek, fotbalista Dukly Gedeon a logo ČMS k tomu?!“ předhazuje strahovské generalitě i fotbalu své pochybnosti Hadraba.

„Pokud bychom takovou akci nepodpořili, nemáme na Strahově co dělat. Byla to úžasná akce pro český mládežnický fotbal – na jakémkoliv podobném turnaji se budu rád podílet, ať už ho bude pořádat kdokoliv. ČMFS akci nevymyslelo, hejtmanství pouze požadovalo, aby ji fotbalový svaz zaštítil a stal se jejím garantem. Peníze ale byly přiklepnuty na základě konceptu připraveného Albresou. Kdyby nebylo Albresy, nebyl by žádný Středoškolský pohár, kluby ve středních Čechách by nedostaly peníze za nájmy hřišť, kluci by si nezahráli fotbal na ligových trávnících a pan Hadraba by asi byl spokojený," stojí si na svém Haškův místopředseda Jindřich Rajchl.

Kde je hlásaná transparentnost, ptá se Kučera

A to přesto, že i většině členů zasedajících ve výkonném výboru se jeho kroky nelíbí. „Hlásali jsme transparentnost a po zvolení na loňské valné hromadě tvrdili, že se vyvarujeme podobných věcí, jaké ve fotbale odhalil nedávný audit. Akce místopředsedy Rajchla dobrému jménu nového svazového vedení a filosofii, kterou hlásá, rozhodně neprospívá. Stejně tak neoprávněné užití loga svazu,“ nebere Rajchlovy argumenty první strahovský místopředseda Dalibor Kučera.

Předseda ČMFS Ivan Hašek (vpravo) a místopředsedové svazu Jindřich Rajchl (uprostřed) a Dalibor Kučera.foto: Právo/Lukáš Táborský

„Výkonný výbor nebyl o akci informován, dozvěděli jsme se o ní až z dopisu Středočeského krajského fotbalového svazu. Budeme požadovat vyúčtování akce a vysvětlení, proč Rajchl vše podepisoval bez vědomí ostatních členů výkonného výboru a navíc peníze nechal převést na soukromou firmu,“ sdílí podobný názor jako Kučera i Dušan Svoboda.

"Nevadilo by mi, že akci pořádala soukromá firma, pokud by to ovšem prospělo fotbalu. A kdyby byly dodrženy předem stanovené principy a postupy, aby byla skutečně transparentní, což se nestalo,“ ozývá se i další člen strahovské fotbalové generality Milan Haškovec.

Vyúčtování? Bylo nebylo...

Jak se zdá, Rajchl měl a na příštím jednání výkonného výboru bude mít co vysvětlovat. Zvláště, když i předseda svazu Ivan Hašek dává od celé akce ruce pryč!

„Není co... Všichni patrně zapomínají, že se jedná o dotaci, kterou musíte do koruny použít na konkrétní účel. Ať by akci pořádal svaz nebo soukromá firma, peníze musely být použity na tento turnaj. Není možné použít je na jakoukoliv jinou akci. A vyúčtování už má na stole jak finanční ředitel svazu Kabelka, tak i kraj, který jej bez připomínky schválil,“ odbývá Rajchl ataky ze středních Čech i svých kolegů ve výkonném výboru.

A že celá akce přišla na dva milióny, byť vedení středočeského fotbalu tvrdí, že by ji uspořádalo za 300 tisíc a zbývající finance mohly být použity na jiné akce mládežnického fotbalu? I tyto tvrzení považuje Rajchl za hodně scestné.

Albresa pořádala, Středočeši pracovali

Jenže šéf středočeského fotbalu se odbýt nenechá....„Jsou tady i další paradoxy... Albresa turnaj organizovala a pořádala, my ale přesto na žádost pana Voženílka zasedajícího rovněž ve výkonném výboru a samo sebou i v Dukle zajišťovali pronájem hřišť a rozhodčí pro všech 137 zápasů.  A to jsme byli jako středočeský orgán ze všech jednání vyloučeni, i když pravidelně pořádáme turnaje pro třinácti a čtrnáctileté fotbalisty nebo Kouba Cup pro mládežnické celky do patnácti let,“ namíchlo Hadrabu.

„Zvát k jednání člověka, který od samého začátku tvrdil, že místo pořádání turnaje pro středoškoláky by bylo lepší nakoupit tužky do jeho kanceláře?“ vyráží do protiútoku Rajchl a pálí už skutečně ostrými projektily.

„A argumentům, že by turnaj uspořádal za tři sta tisíc, se jen směju. Akce přišla na tři a půl miliónu a firma Albresa prostě musela další peníze sehnat. Vždyť startovalo 68 mužstev, vždyť na hřištích se objevilo přes 1100 kluků. Hráči obou finálových celků pojedou na podzimní bundesligový zápas Bayernu Mnichov, což také něco stálo. A cesta už je mimochodem zaplacená.“

Z každého vyhraného utkání měli kluci samozřejmě velkou radost.ilustrační foto: http://www.fcviktoria.cz

Jinak mezi generalitou, jinak před novináři

Hadraba se však s těmito odpověďmi nespokojuje a žádá podrobné zúčtování. Většina členů výkonného výboru se k šéfovi středočeského fotbalu přidává. I proto, že na srpnovém jednání svazového vedení Rajchl vyúčtování přislíbil, zatímco na následné tiskové konferenci o něm mluvil jako o hotové věci.

„Něco jiného prezentoval nám, něco jiného tvrdil zástupcům médií. To mě překvapilo,“ potvrzuje člen výkonného výboru za ligové kluby Dušan Svoboda.

Půjde Hadraba před disciplinárku?

„Bez starosti. Vyúčtování je už od minulého týdne na svazu. A samo sebou sedí do koruny. Pokud někdo najde jakoukoliv nesrovnalost, jsem připraven zaplatit to ze svého,“ zůstává ledově klidný Rajchl. „A právě pro všechny lži a invektivy podávám disciplinární komisi ČMFS na pana Hadrabu podnět k zahájení disciplinárního řízení. Nejde o mě, jde o to, že uměle vytvořil kauzu, která znehodnotila úžasnou fotbalovou akci. Že mě pan Hadraba nemá rád, je jedna věc, ale to, že je schopen zneužít turnaj pro děti jako součást politického boje, to považuji obrovský faul na fotbal,“ přechází do protiútoku.

Teprve rok vlády Ivana Haška a jeho mužů uplynul a už si jdou po krku. Anebo možná proto, že už rok uplynul.

I proto bude nejbližší jednání výkonného výboru ČMFS určitě hodně bouřlivé.

Reklama