Hlavní obsah

V Polsku mohou při Euru 2012 chybět dobré silnice, varuje úřad

VARŠAVA

Při fotbalovém mistrovství Evropy, které za necelé dva roky uspořádá Polsko spolu s Ukrajinou, budou sice v Polsku stát moderní stadiony, ale dojet k nim může být problém. Polský nejvyšší kontrolní úřad (NIK) v dnes zveřejněné zprávě upozornil, že se opožďuje modernizace dopravní infrastruktury; týká se to hlavně silnic.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oficiální logo mistrovství světa ve fotbale pro rok 2012.

Článek

NIK zjistil, že zpoždění nabraly více než dvě pětiny projektů, které mají fanouškům usnadnit dojet na stadiony a přejíždět mezi nimi. Týká se to výstavby rychlostních silnic a dálnic spojujících jednotlivá pořadatelská města, obchvatů měst, oprav železnice nebo vylepšování letišť.

Euro 2012 se v Polsku bude konat ve Varšavě, Poznani, Gdaňsku a Vratislavi. Polsko si od pořádání šampionátu slibovalo, že díky rozvoji infrastruktury, která je v současnosti velmi zastaralá a brzdí rozvoj země, může udělat civilizační skok.

"Teď se ukazuje, že to bude velmi malý skok. Bojíme se toho, aby se mistrovství podařilo zorganizovat tak, abychom si neudělali ostudu," řekl předseda NIK Jacek Jezierski. Podle něho hrozí, že si fanoušci budou z Eura 2012 pamatovat hlavně problémy a ne radost z fotbalu.

NIK uvedl, že v době ME bude na jedné z rychlostních silnic chybět dokonce 330 kilometrů. Problém dojet do Polska budou pravděpodobně mít příznivci fotbalu ze Slovenska, protože nebude hotová rychlostní silnice spojující Dukelský průsmyk a Rzeszów. Nepodaří se na ní dostavět celkem 96 kilometrů.

Zpoždění by se podle šéfa nejvyššího kontrolního úřadu dala ještě dohnat, vyžadovalo by to ale obrovské úsilí. Inspektoři NIK také vyčítají středopravicové vládě Donalda Tuska, že nevypracovala obecný plán příprav na Euro 2012.

Existuje například harmonogram výstavby stadionů, který se daří dodržovat, a v případě problémů jsou úřady schopné rychle reagovat. Tak tomu bylo ve Vratislavi, jejíž radnice koncem loňského roku kvůli narůstajícímu zpoždění vypověděla smlouvu společnosti, která měla stadion původně postavit, a rychle vybrala nového vykonavatele zakázky.

"Bojíme se, že kvůli tomu, že neexistuje celkový plán, se na některé úkoly zapomene," vysvětlil Jezierski. Podotkl, že chybějí nápady, co by se se stadiony postavenými kvůli Euru mohlo stát po skončení turnaje, jak by na sebe mohly vydělávat.

NIK se také nelíbí, jak funguje společnost PL.2012, která řídí přípravy na šampionát v Polsku. Pracuje v ní 71 lidí, z toho 31 na šéfovských postech.

Reklama

Související témata: