Hlavní obsah

VIDEO: Nezapomenutelný přímý kop Roberta Carlose nebyla náhoda, shodli se vědci

PRAHA

Je tomu již třináct let, ale přesto se o něm říká, že to byl nejlépe kopnutý přímý volný kop v historii fotbalu. Na svědomí ho měl brazilský šutér Roberto Carlos, jehož levačka se stala pověstnou. V nejlepším světle ji předvedl právě v roce 1997. „Byl to podivný kop, ale rozhodně to nebyla náhoda,“ shodli se francouzští vědci, kteří kop studovali.

Foto: Nestor Silva, ČTK/AP

Roberto Carlos (vpravo) oslavuje výhru Corinthians se svým spoluhráčem Denthinem.

Článek

Nezapomenutelný kop padl v roce 1997 na turnaji ve Francii. Tedy rok předtím, než fotbalisté galského kohouta porazili ve finále Brazílii a získali titul pro mistry světa.

Sudí odpískal faul v poměrně velké vzdálenosti od domácího brankáře Fabiena Bartheze. K balónu se postavil Carlos, který v té době oblékal dres Realu Madrid, vzal si obrovský rozběh až k půlícímu kruhu a tvrdou ranou vypálil. Balón ze strany asi o metr obletěl hráče stojící ve zdi, vzápětí se však stočil na druhou stranu a zapadl za překvapeného francouzského brankáře.

Fyzici nedávno přišli s argumentem, že branka nebyla docílena náhodou,nýbrž díky jevu známému jako „spinning ball spiral“ (otáčející se balón ve spirále). „Pokud fotbalista střílí z dostatečné vzdálenosti a přenese do balónu dostatečnou sílu, aby mu dal jistou rychlost, může míč, který se blíží k cíli, změnit nečekaně směr,“ vysvětlují pro Daily Mail francouzští profesoři polytechnické školy Christophe Clanet a David Quéré.

„Byl to podivný kop, ale rozhodně to nebyla náhoda. Pro to, aby se dostal míč do pozdější spirály, musel Carlos míč nakopnout ve vysoké rychlosti - asi 130 km za hodinu - a ve vzdálenosti asi 35 metrů. Trajektorie míče se může výrazně změnit až po delší době, proto se stává překvapující a nepředvídatelnou pro brankáře,“ dodali oba fyzici.

Reklama

Související témata: