Hlavní obsah

Wenger bude prezidentem organizačního výboru MS bezdomovců

Fotbalové mistrovství světa bezdomovců, které se bude konat příští rok v Paříži, zaštiťují slavné postavy francouzského fotbalu. Prezidentem organizačního výboru se stal trenér Arsenalu Arséne Wenger, jemuž budou pomáhat bývalí reprezentanti a mistři světa z roku 1998 Lilian Thuram a Emmanuel Petit.

Foto: Sport.cz

Arséne Wenger.

Článek

"Jsme tady, protože věříme, že sport může pomoci mnoha lidem odrazit se ode dna. Cílem tohoto šampionátu je všimnout si lidí, kteří jsou na okraji společnosti, a pokusit se jim sportem podat pomocnou ruku," řekl Wenger v pátek v Paříži.

Dlouholetý kouč Arsenalu se obává, že počet lidí bez domova bude stále narůstat tím, jak kvůli práci odcházejí ze zemědělských oblastí do měst. "V příštích 10 až 20 letech budeme směřovat do metropolí, kde bude žít 30 až 40 miliónů lidí. A sport bude hrát v regulování tohoto fenoménu velkou roli," řekl šedesátiletý Wenger.

Svého bývalého kouče z Arsenalu Wengera a reprezentačního spoluhráče Thurama oslovil s nabídkou podílet se na organizaci MS Petit, jenž musel denně poblíž svého pařížského bytu sledovat, jakému ponížení jsou bezdomovci vystaveni od ostatních lidí.

Šampionát bude stát 2 milióny eur

"Když jdete po ulici, zastavte se na pět minut, podívejte se na bezdomovce a na to, jak hnusně k nim lidé chovají. Obcházejí je, jako kdyby se báli, že se nakazí," řekl Petit, jenž během své kariéry oblékal dresy Monaka, Arsenalu, Barcelony a Chelsea.

"Žijeme ve společnosti, kde se lidé bojí chudoby. Je tu čím dál méně lidských vztahů," dodal střelec posledního gólu mistrovství světa 1998, jímž zpečetil finálový triumf Francie 3:0 nad Brazílií.

Šampionát, jenž se příští rok v srpnu uskuteční na Martově poli pod Eiffelovou věží, má podporu Francouzského fotbalového svazu. Bude stát zhruba dva milióny eur (49,3 miliónu korun), které pokryjí především ubytování a dopravu.

Organizátoři doufají, že přivítají 70 týmů a 700 hráčů. Překonali by tak letošní šampionát na Copacabaně v Riu de Janeiro, jehož se má od 19. do 26. září zúčastnit 67 mužstev.

Reklama