Hlavní obsah

Skandál s milióny: Hadraba vyzval Rajchla k rezignaci, ten označil ataky za hyenismus

Zdeněk Pavlis, Karel FeltSport.czPrávo

Causa kolem dvou miliónů korun, jimiž hejtmanství Středočeského kraje dotovalo turnaj pro středoškoláky, pokračuje. Na jednání představitelů regionálního fotbalu, jehož se zúčastnil i Ivan Hašek, totiž předseda Středočeského krajského svazu Hadraba vyzval k rezignaci místopředsedu ČMFS Rajchla a i dalšího člena strahovské generality Voženílka. „Hadrabovy ataky jsou naprostým hyenismem. On by měl odejít. Nejen z funkcí, ale i z fotbalu,“ reagoval Rajchl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

I předsedovi Ivanu Haškovi se dostal do rukou apel Středočechů, aby jeho místopředseda Jindřich Rajchl (uprostřed) rezignoval

Článek

Válka dvou mocných fotbalových mužů nabírá na obrátkách. Při pátečním rokování představitelů regionální kopané na severu Čech pálil šéf středočeského fotbalu Hadraba dokonce už ostrou municí.

Vyzval totiž k rezignaci jak svazového místopředsedu Rajchla, tak i dalšího člena strahovské fotbalové vlády Voženílka, protože oba podle jeho tvrzení zneužili své funkce. Samozřejmě že Hadraba střílel za přítomnosti prvního muže českého fotbalu Ivana Haška, protože tím dostala jeho munice průraznější kalibr!

„On by měl být tím, kdo nejenže odstoupí ze všech funkcí, ale i úplně z fotbalu odejde. Člověk, který umí jen kritizovat práci ostatních a sprostě nadávat na hřištích, nemá v českém fotbale co dělat,“ reagoval na výpad Hadraby strahovský místopředseda Jindřich Rajchl. „Navíc považuji za naprostý hyenismus, když neustálou kritikou pošpiňuje pořádání podobných akcí,“ dodal.

Dva milióny a otázky kolem nich

Celý skandál, o němž informovalo Právo a Sport.cz již 18. srpna, se točí kolem dvou miliónů korun, jimiž vedení Středočeského kraje sponzorovalo fotbalový turnaj pro středoškoláky, jenž proběhl letos na jaře. Hadrabovi vadí, že soutěž nepořádal Středočeský fotbalový svaz, ale soukromá společnost Albresa, která je propojena s pražskou Duklou. Právě v ní je Rajchl předsedou dozorčí rady a i proto se objevily spekulace, že část peněz použil druholigový klub na pokrytí svých výdajů a na výplaty hráčům.

V celé cause jde samozřejmě o peníze.foto: Novinky

Hadrabovi se navíc zdá částka dvou miliónů na podobný turnaj přemrštěně vysoká, nemluvě už o tom, že převod peněz přes Českomoravský fotbalový svaz na konto soukromé firmy má k transparentnosti proklamované strahovským vedením nebetyčně daleko. „Takovou akci lze uspořádat za tři sta tisíc korun. Nemluvě o tom, že hřiště a rozhodčí zajišťoval Středočeský fotbalový svaz,“ stojí si na svém Hadraba.

Rajchl proto musí předložit výkonnému výboru ČMFS na nejbližším zasedání 15. září podrobné vyúčtování akce, on ovšem tvrdí, že finanční ředitel svazu už ho má dávno na stole. Jeho slova potvrzuje i dopis odboru školství a sportu Krajského úřadu Středočeského kraje, který má redakce Práva a Sport.cz k dispozici a v němž černé na bílém stojí, že akce byla řádně vyúčtována.

Hadraba na rezignaci trvá

Přesto šéf středočeského fotbalu Josef Hadraba trvá na tom, aby Rajchl rezignoval. „Hlavním důvodem je zneužití funkce v souvislosti s uzavřením smlouvy se soukromou firmou Albresa a následným převedením dvou miliónů korun na účet výše uvedené firmy. A to bez předchozího projednání a schválení výkonným výborem ČMFS," cituje Hadraba z výzvy Středočeského krajského fotbalového svazu, kterou mají Právo a Sport.cz k dispozici

"Dva milióny navíc obdržel ČMFS od Středočeského krajského úřadu na uspořádání Středoškolského poháru a Středočeský krajský fotbalový svaz měl být na základě předchozího jednání s ředitelem oddělení neprofesionálního fotbalu ČMFS uspořádáním této sportovní akce pověřen. Firma Albresa je zároveň oficiálním sponzorem Dukly, kde Jindřich Rajchl působí ve funkci předsedy dozorčí rady,“ dodává Hadraba.

Hadraba vyzval k rezignaci i dalšího muže Haškovy strahovské vlády - Petra Voženílka, generálního ředitele FK Dukla Praha.foto: fkdukla.cz

Zároveň se podivuje, že se výkonný výbor ČMFS případem zabýval už na přelomu července a srpna, ale v zápise o tom není ani slovo...  A Středočeský krajský fotbalový svaz také nedostal do této chvíle ze Strahova odpověď. „Vyzval jsem proto k odstoupení i člena výkonného výboru Petra Voženílka, který se na celé akci rovněž podílel. Napsali jsme výkonnému výboru znovu a očekáváme, že nám odpoví a záležitost vyřeší,“ řekl pro Právo a Sport.cz Hadraba, čekající hlavně odpověď na otázku, kde skončilo nejméně 1,7 miliónu korun a zda nebyly některé položky předražené.

Samé vědomé lži, brání se Rajchl

„Pan Hadraba vědomě lže, a co je horší, lživými výroky poškozuje akci, jež byla svým rozsahem a kvalitou zcela jedinečná, neboť se jednalo o historicky největší turnaj pro středoškoláky v rámci Středočeského kraje,“ ohrazuje se proti Hadrabovým atakům místopředseda ČMFS Jindřich Rajchl.

„Akci pořádala společnost, která ji vymyslela. O tom, že se na ní bude ČMFS podílet, se rozhodlo až poté, co byl projekt připraven a odsouhlasen. Výkonný výbor tudíž nemohl svěřit pořádání nikomu jinému než Albrese. Jediným alternativním rozhodnutím by bylo, že se na akci podílet nebude. Albresa si nenechala z pořádání ani korunu, což by samozřejmě nemohl nechat Středočeský krajský fotbalový svaz, neboť se jednalo o dotaci. Doprava, strava, pití, sportovní vybavení pro 1100 hráčů, nájmy stadiónů, rozhodčí, zájezd na Bayern Mnichov jako cena pro oba finalisty– to prostě za tři sta tisíc nepořídíte. Použití peněz bylo řádně a včas vyúčtováno a správnost vyúčtování potvrdil sám Středočeský kraj.“

Mimochodem - reakci odboru školství a sportu krajského úřadu, která Rajchlova slova skutečně potvrzuje, má redakce Práva a Sport.cz rovněž k dispozici.

Jindřich Rajchlfoto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Petr Horník

„Albresa není žádnou účelově vytvořenou společností, ale jedním z největších pořadatelů podobných akcí v republice. Již několik let pořádá Bican Cup,  Fair Play Cup, společně s Míšou Bártů spolupořádá Dětský domov Cup a mnoho dalších úžasných fotbalových akcí pro děti. Minulý pátek pořádala kupříkladu akci pro sdružení Hemo Junior, což jsou děti s poruchou srážlivosti krve. Z vlastních prostředků mu navíc poukázala nemalou finanční částku,“ dodává Haškův místopředseda Jindřich Rajchl, jenž samozřejmě odstoupit nemíní. Naopak, sám k tomu vyzývá Hadrabu.

Reklama