Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalová legenda Romário chce střílet góly v politice

Jedna z legend brazilského fotbalu, člen týmu mistrů světa z roku 1994 a nejlepší útočník šampionátu v USA Romário se chystá na politickou dráhu. „Baixinho“, jak mu Brazilci říkají, doufá v podporu nejchudších vrstev v Rio de Janeiru, kde by chtěl v říjnu vyhrát komunální volby. Romário de Souza Faria kandiduje za socialistickou stranu a v souladu s jejím programem hodlá hlasy sbírat především sliby, že pomůže těm nejchudším a hlavně jejich dětem. Podle vlastních slov věří, že i v politice bude střílet góly, z nichž budou mít lidé radost.

Foto: archiv, Sport.cz

Romário, jeden z nejslavnějších střelců historie fotbalu.

Článek

Někdejší útočník, který převzal střelecký post Kanárků po Pelém a hrával za slavné brazilské kluby Flamengo, Vasco da Gama, Fluminense, ale i evropské týmy PSV, Barcelony a Valencie, dal fotbalu vale před třemi roky. Během svojí kariéry nastřílel přes 1000 gólů. Dlouho se jubilejní branky nemohl dočkat a když pak přišla z penalty 20. května 2007 proti Sport Club de Recife, přestalo se na dlouhé desítky minut hrát, celý stadión oslavoval a Romário dával rozhovory desítkám dychtivých novinářů.

Čtyřiačtyřicetiletý Romario, jehož nejmladší dcera trpí Downovým syndromem, navrhuje vytvořit ve státě Rio de Janeiro sportovní centrum pro chudinskou mládež a poskytovat širokou sociální podporu nemajetným rodinám se zdravotně postiženými dětmi. „V politice mi bude líp, než teď,“ řekl Romário místnímu tisku. “Budu moci alespoň nějak pomoci mladým lidem a postiženým dětem.“

„Jak mě vidí spoluobčané hlavně ve favelách, hned mají pocit, že vidí člověka, který se o jejich situaci zajímá, který chce vidět, jak žijí a také mají před sebou příklad, že i oni mým prostřednictvím mohou něčeho dosáhnout,“ prohlásil bývalý fotbalista po tříhodinové návštěvě slumů největšího brazilského města.

Reklama

Související témata: