Hlavní obsah

Španělští mladíci si vybojovali baráž o mistrovství Evropy až v samém závěru

PRAHA

Zatímco v seniorské kategorii jsou Španělé fotbalovými mistry světa, v jednadvacítkách byli blízko k tomu, aby z boje o mistrovství Evropy vypadli už v kvalifikaci. Nakonec se jim však na poslední chvíli podařilo vybojovat účast v baráži, když dnes v závěrečném utkání zvítězili v Polsku 1:0 až zásluhou gólu Sergia Canalese pět minut před koncem.

Foto: Miroslav Földeši, ČTK

Ve Zlatých Moravcích se střetly jednadvacítky Slovenska a Norska, na snímku Slovák Róbert Pich (vpravo) a Mohammed Fellah (vlevo) a Amin Nouri z Norska.

Článek

Letní posila Realu Madrid Canales se prosadil po signálu při rozehrání přímého kopu. Jeho spoluhráči místo střely jen přelobovali zeď, kam si do volného prostoru naběhl Canales a propálil míč do sítě. Stejný signál přitom Španělé zahráli před dvěma měsíci v semifinále mistrovství Evropy do 19 let proti Anglii.

Tehdy jim chytrý Canalesův gól zajistil postup do finále, tentokrát posunul Španělsko mezi čtyři šťastné týmy, které do baráže postoupily z druhých míst ve skupinách. Vedle Španělů se to podařilo i Bělorusku, Anglii a Islandu, kterému postup nevzala ani jablonecká prohra 1:3 s českou reprezentací.

Tato čtveřice tak doplnila vítěze jednotlivých skupin Chorvatsko, Itálii, Nizozemsko, Rumunsko, Řecko, Skotsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajinu a Česko. Páteční los určí sedm dvojic, které se utkají o sedm volných míst na šampionátu konaném příští rok v Dánsku, jež má jako pořadatel jistou účast. První zápasy baráže jsou na programu 9. října, odvety o čtyři dny později.

Zatímco Španělé na poslední chvíli vybojovali postup, Francouzi v kvalifikaci jen potvrdili současnou krizi francouzského fotbalu. V posledním utkání sice vyhráli 2:0 nad Maltou, přesto skončili ve skupině až třetí za Ukrajinou a Belgií.

Zklamali i Němci, kteří v páté skupině nestačili jak na Čechy, tak i na Island, který byl naopak největším překvapením kvalifikace.

Reklama