Hlavní obsah

Seznam.cz podporuje mládežnické fotbalové soutěže

Pavel DosadilSport.cz

Českomoravský fotbalový svaz uzavřel další smlouvu, která by v konečném důsledku měla přispět ke zlepšení stavu třeba i národního týmu dospělých. Marketingová společnost svazu Junior Football a portál Seznam.cz uzavřely partnerství, jež má za cíl podpořit národní mládežnické soutěže. Od počátku nové sezóny se tak u 29 soutěží jako oficiální název používá označení „Seznam.cz Národní soutěž“.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Manažer reprezentace Vladimír Šmicer (vlevo) a jeho trénink s malými fotbalisty.

Článek

Reprezentace strádá, kluby se v Evropě neprosazují, ale snad bude časem líp. Jedním z předpokladů zlepšení stavu českého fotbalu je i další strategická smlouva, kterou vedení svazu uzavřelo.´

„Podpora a rozvoj mládežnického fotbalu patří k cílům, jež od začátku máme. Jsme rádi, že jsme pro mládež našli českou firmu působící na českém trhu,“ pochvaluje si šéf vazu Ivan Hašek. „Vážíme si toho a věříme, že díky tomu vychováme spoustu slušných lidí se smyslem pro fair play,“ dodává.

„Chceme pomoci růstu malých fotbalistů. Peníze od nás půjdou přímo do klubů, aby se z kluků stali noví Nedvědové či Šmicerové a úroveň reprezentace se zase zvedla,“ usmívá se Pavel Zima, ředitel Seznam.cz. „Pro nás je to nekomerční činnost, v uvozovkách z ní nic nemáme.“

„Jsme rádi, že jsme za partnera získali jedničku ve svém oboru. Kromě prostředků jsme dostali také reklamní prostor na Sport.cz, kde můžeme propagovat další naše mládežnické akce, což je klíčové,“ poukazuje místopředseda svazu Jindřich Rajchl.

Společnost Junior Football totiž spouští informační portál Nakopnito.cz, který bude propojen se Sport.cz. „Na stránkách budou i každodenně aktualizované výsledky z krajů a okresů, které jsme požádali, aby nás o svých akcích informovaly,“ říká Andrea Faflíková ze společnosti Junior Football.

Fitzel v čele mládežnických reforem

Mládežnické soutěže procházejí velkými změnami, které má na starosti technický ředitel svazu Dušan Fitzel. „Iniciativ ke zlepšení současného stavu bylo dost, ale do zřízení našeho oddělení chyběla koordinace,“ připomíná.

„Mám zkušenosti z Francie, Japonska i Emirátů. Od každého si můžeme vzít něco a napasovat to na naše poměry. Změna je nevyhnutelná a věřím, že se nám podaří vytvořit českou mládežnickou školu,“ doufá Hašek

Inspirace ze zahraničí je dost a dost. „Já bych vyzdvihl třeba holandský model, protože jde o zemi srovnatelnou rozlohou s námi. A o jejich trenéry, na rozdíl od těch našich, je zájem po celém světě,“ uvědomuje si Fitzel.

Mládežnické soutěže se podle reformovaného modelu rozjedou od příští sezóny. Třeba přípravky budou hrát na zmenšeném hřišti v počtu 4+1 a 5+1 s menším míčem číslo 3. „Je třeba dostat fotbal i do vesnic. Studie nám ukázaly, že už děti ve věku šest, osm let jsou přetěžovány. Když hrají s míčem číslo čtyři, je to, jako by dospělý chlap hlavičkoval basketbalový balon,“ poukazuje Fitzel na jednu z věcí, které chce změnit.

Reklama

Související témata: