Hlavní obsah

Někdejší přední fotbalový rozhodčí byl přistižen s heroinem

NEW YORK

Někdejší přední fotbalový rozhodčí Byron Moreno byl v pondělí zatčen na Kennedyho letišti v New Yorku při pašování heroinu. Sáčky s drogou měl ekvádorský sudí připevněny na různých částech těla. Bývalý rozhodčí, který nechvalně proslul spornými výroky na mistrovství světa v roce 2002, skončil v cele bez možnosti zaplatit kauci.

Foto: archiv, Sport.cz

Rozhodčí Moreno při osmifinále MS v roce 2002 mezi Itálií a Koreou.

Článek

Podle agentury AP na sebe Moreno po příletu z Ekvádoru upozornil viditelnou nervozitou při obligátní prohlídce, načež u něj celníci objevili deset sáčků s heroinem.

I Morenova rozhodcovská kariéra před sedmi lety skončila neslavně. Píšťalku sám odložil po spekulacích o korupci, trestu od domácí fotbalové federace a také kvůli ostré kritice, která se na něj snesla na mistrovství světa v Koreji a Japonsku.

Na šampionátu se kontroverzními výroky přičinil o vyřazení Itálie v osmifinále s domácí Koreou (1:2 po prodloužení). V zápase vyloučil Franceska Tottiho za nafilmovaný pád, proti Italům nařídil spornou penaltu a kvůli ofsajdu, který ve skutečnosti nebyl, jim neuznal regulérní gól. Už tehdy se objevila podezření z korupce.

Zanedlouho se postaral o další skandál, když v ligovém utkání mezi Quitem a Guayaquilem nařídil proti hostům dvě podivné penalty, neuznal jim regulérní gól a nastavil třináct minut, během nichž dali domácí dvě branky. Od domácí federace dostal trest na dvacet zápasů a FIFA ho pak vyřadila z mezinárodní listiny.

Gólman Gianluigi Buffon, který byl tehdy v brance rozčarovaných Italů, přijal zprávu o Morenově zatčení s humorem. "Už tehdy musel mít heroin. Ne ve slipech, ale v těle," prohlásil při vzpomínce na tehdejší křivdu, ale pak už vážně dodal: "Když se někdo ze sportovního světa zaplete s drogami, je to to nejhorší, co se může stát. Vždyť právě sport by měl chránit děti před podobnými nástrahami."

Tehdejší trenér italské reprezentace Giovanni Trapattoni se dokonce domnívá, že Morenovo zatčení by mohlo vrhnout jiné světlo na jeho působení u národního týmu. "Dokonce už když jsme šli na hřiště, tušil jsem, že s tímhle rozhodčím to nebude dobré. Nyní se možná budou lidé dívat na Trapattoniho vládu na italské lavičce jinak," řekl současný kouč irské reprezentace.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň