Hlavní obsah

Žádný strach z ME jedenadvacítek. Přes 60 miliónů by zaplatila UEFA

Pavel Nedvěd coby ambasador šampionátu evropských nadějí, stadióny na pražské Letné, v Edenu, Olomouci a Uherském Hradišti, ale také jistota, že UEFA hradí veškeré náklady spojené s organizací mistrovství Evropy jedenadvacítek, to jsou premisy, z nichž vychází kandidatura českého fotbalu na pořádání ME hráčů do jedenadvaceti let 2013. Na prosincovém zasedání výkonného výboru UEFA v Praze se rozhodne, zda je natolik propracovaná a pro Evropu lákavá, aby se šampionát v České republice konal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Má země je schopna uspořádat šampionát jedenadvacítek na jedničku, vzkázal fotbalové Evropě ambasador českého fotbalu Pavel Nedvěd.

Článek

Na pořádání seniorského šampionátu, o němž kdysi snil a dokonce ve spolupráci s Rakouskem už konkrétní plány chystal někdejší první muž českého fotbalu František Chvalovský, může Česká republika zapomenout.

Jedenadvacítky mezi top akcemi

„Pro malé a střední fotbalové svazy v dnešní době něco naprosto nereálného,“ říká lakonicky Petr Fousek, jenž po léta mezi evropskými fotbalovými diplomaty zasedá a poměry v UEFA dokonale zná. „Na pořádání mistrovství Evropy jedenadvacítek však aspirovat můžeme. A to přesto, že v hierarchii UEFA jde o druhou nejvyšší soutěž řazenou společně s Ligou mistrů a Evropskou ligou mezi EuroTop akce.“

Čeští fotbalisté do 21 let Radim Řezník (vlevo) a Lukáš Mareček oslavují vstřelený gól v kvalifikačním duelu s Německem. Jejich nástupci by měli start na ME v roce 2013 zaručen automaticky, pokud by Česká republika šampionát pořádala.foto: ČTK/Radek Petrášek

Právě bývalého generálního sekretáře ČMFS Petra Fouska pověřil první muž českého fotbalu Ivan Hašek, aby kandidaturu českého fotbalu na pořádání ME hráčů do 21 let vedl a vypracoval projekt, jak by u nás podobná akce proběhla. O finanční krytí se přitom starat nemusel, protože veškeré náklady spojené s pořádáním šampionátu fotbalových nadějí kryje UEFA. Samozřejmě nikoli nezištně, neboť jí patří televizní a marketingová práva a profit z nich.

Bývalý generální sekretář ČMFS Petr Fousekfoto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Profit z prodeje vstupenek

„Nám by připadl zisk z prodeje vstupenek a případných akcí partnerů českého fotbalu, které UEFA schválí,“ objasňuje Fousek, jak jsou při organizovaní takovýchto soutěží rozdány karty. Náklady na pořadatelství přitom vyčíslil na 62,5 miliónu korun.

Vršovický stadión by byl dějištěm šampionátu.foto: Právo/Lukáš Táborský

Pro osm účastníků závěrečných bojů nabízí český fotbal stadióny v Praze na Letné a v Edenu a dále pak v Olomouci a Uherském Hradišti s tím, že tréninkové zázemí by mohla nabídnout i Ostrava, Brno, Kladno, stadióny žižkovské Viktorie či třeba vršovických Bohemians.

Generalita rozhodne v Praze

„Teď bude záležet na doporučení komise národních mužstev, v niž zasedá Ivan Hašek, na stanovisku skupiny expertů, která k nám dorazí a pochopitelně na zákulisním lobování. O pořadateli ME hráčů do 21 let v roce 2013 nakonec rozhodne výkonný výbor UEFA, který zasedne 10. prosince v Praze,“ nastiňuje Fousek kroky, které budou po podání oficiální kandidatury následovat.

O šampionát evropských nadějí se kromě České republiky uchází Anglie, Wales, Irská republika, stejně jako Řecko, Izrael a Bulharsko. „Původně se o něj ucházelo i Maďarsko, to ale kandidaturu stáhlo,“ vyčísluje Fousek, s jakými protivníky musí český fotbal počítat.

Reklama