Hlavní obsah

Evropské fotbalové reprezentace diskutovaly o trendech z MS

MADRID

V Madridu se uskutečnila konference za účasti všech 53 evropských fotbalových reprezentací, na které se především hodnotily nové trendy, jež ukázalo červencové mistrovství světa v JAR. Trenéři jednotlivých národních týmů včetně kouče české reprezentace Michala Bílka diskutovali také o možnosti zavádění technologií do rozhodování sporných situací na hřišti.

Foto: Ina Fassbender , Reuters

Trenér Joachim Löw (vlevo)

Článek

Z trenérů vystoupili mimo jiné Bert van Marwijk a Joachim Löw, kteří prezentovali, jak dosáhli s Nizozemskem a Německem úspěchu na mistrovství světa v podobě druhého a třetího místa. Podle Van Marwijka, který dovedl Nizozemce do prvního finále od roku 1978, bylo klíčem stanovit hráčům jasný cíl. "Před šampionátem jsme si řekli, co je cílem naší mise. A tím byl zisk pohárů. Hráči tomu postupně začali věřit a šli za tím," uvedl Van Marwijk.

Podle Löwa se u německého týmu povedlo realizovat plán, který měl fungovat už pro MS 2006, konané právě v Německu. "Tehdy jsme hráli doma a připravovali jsme se na to, abychom hráli ofenzivně. Zjistili jsme ale, že to nejde, a na poslední chvíli měnili systém hry," vzpomínal Löw. "Když jsem ale před rokem viděl, jak náš tým do 21 let vyhrál mistrovství Evropy, bylo mi jasné, že právě tam mám hledat hráče, kteří přinesou týmu novou ofenzivní kvalitu. Nastal čas na výměnu generací. Proto jsem do týmu zařadil Özila nebo Khediru," řekl Löw.

Obránci častěji v útoku

Závěr z mistrovství světa je pak ten, že v současném fotbale hrají obránci mnohem důležitější roli v ofenzivě, než tomu bylo na šampionátu před čtyřmi lety. To dokazuje i statistika: podíl obránců na vstřelených gólech vzrost z 12 procent na 19.

Zároveň se týmům stále častěji nedaří otáčet nepříznivě se vyvíjející skóre. "Na šampionátu se to povedlo jen ve čtyřech případech. Stále více důležitější je vstřelit gól jako první," řekl šéf technické komise FIFA Jean-Paul Brigger.

Trenéři také diskutovali o možném zavedení technologií do posuzování sporných situací. Usnesli se na tom, že je třeba zachovat lidský faktor a pokračovat tak v experimentu s pěticí rozhodčích, z nichž dva jsou za brankovou čárou. "Jsme pro to, aby každé pokutové území sledoval trojúhelník šesti očí (hlavní sudí, asistent na pomezní čáře a brankový rozhodčí)," uvedl technický ředitel UEFA Andy Roxburgh, podle kterého by se pětice sudích měla brzy testovat i v kvalifikaci ME.

Ke slovu se dostal také prezident evropské fotbalové asociace UEFA Michel Platini, který slíbil, že pro něj národní týmy zůstanou prioritou před klubovým fotbalem. "Mojí prioritou je chránit zájem národních týmů. Mezinárodní zápasy byly vždy tím nejprestižnějším už od doby, kdy Anglie hrála poprvé se Skotskem," uvedl Platini. "Dnes je však mnohem nabitější kalendář než před 150 lety a je třeba v něm hledat kompromisy. Ale na rovinu říkám, že hlavní prioritou jsou národní týmy," dodal.

Konference všech evropských fotbalových reprezentací se konala podeváté. UEFA jí svolává každé dva roky vždy po velké akci, jako je mistrovství světa nebo Evropy.

Reklama

Související témata: