Hlavní obsah

Na šampionát jednadvacítek si český fotbal může troufnout i bez peněz, říká Fousek

Vize někdejšího prvního muže tuzemského fotbalu Františka Chvalovského, že by Česká republika mohla uspořádat třeba ve spolupráci s Rakouskem nebo Slovenskem EURO, je v dnešní době utopií. Na mistrovství Evropy jedenadvacítek si však český fotbal troufnout může. Bývalý generální sekretář ČMFS Peter Fousek, který se do čela české kandidatury postavil, je o tom alespoň přesvědčen.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Bývalý generální sekretář ČMFS Petr Fousek vede kandidaturu českého fotbalu na pořádání ME jedenadvacítek v roce 2013.

Článek

Přijít s myšlenkou, že český fotbal uspořádá velké EURO, to by byla pro fanoušky opravdová bomba. Ale šampionát jedenadvacítek?

Na velké mistrovství Evropy musíme zapomenout, protože podobná myšlenka je pro malé a střední svazy v dnešní době naprosto nereálná. Šampionát jedenadvacítek v roce 2013 je maximem, o něž se můžeme ucházet.

Ve strahovské pokladně moc peněz není. Budete mít vůbec na to, abyste takovouto akci finančně utáhli?

Nejprve nám ji musí UEFA na pražském zasedání výkonného výboru v prosinci přidělit.

Je to reálné?

Proč ne? Naše kandidatura má samozřejmě své silné i slabé stránky.

V čem si věříte?

Máme zkušenosti s pořádáním mistrovství Evropy šestnáctek i devatenáctek v předchozích letech, úspěšně jsme zvládli i šampionát futsalistů, můžeme argumentovat i solidní návštěvností, která je pro UEFA velice důležitým kritériem. Nabízíme solidní tréninkové zázemí, dostatek hotelů, dobrou infrastrukturu...

A co vás naopak sráží?

Jako tradičně zázemí stadionů. Vybrali jsme sice pražskou Letnou, Eden, Olomouc a Uherské Hradiště, tedy v podstatě to nejlepší, co máme k dispozici, ale přesto... Nároky UEFA na marketinkové a mediální zázemí jsou hodně vysoké a požadavky přísné.

Kdyby dostala Česká republika pořadatelství ME v roce 2013 přiděleno, nemusel by se trenér mladíků Jakub Dovalil v kvalifikaci rozčilovat. Mezi osm finalistů by postoupila česká reprezentace automaticky.foto: Reuters/Suhaib Salem

Takže jste vlastně skeptický jen co jste kandidaturu oficiálně podali?

Vůbec ne, protože každá kandidatura má samozřejmě slabší i silnější stránky, což platí pro nás, stejně jako pro naše konkurenty. Teď bude záležet na názoru komise UEFA pro národní mužstva, v níž zasedá Ivan Hašek, stanovisku skupiny expertů UEFA, která k nám přijede, zákulisním lobování. Nakonec rozhodně výkonný výbor UEFA na prosincovém zasedání v Praze.

Zmínil jste se o konkurentech.... Které fotbalové svazy mají o pořádání šampionátu zájem?

Původně jich bylo osm včetně nás, nakonec odstoupilo Maďarsko. Zůstala tudíž Anglie, Wales, Irská republika, Řecko, Izrael, Bulharsko a my.

Za začátku padla otázka, na kolik pořádání takového šampionátu přijde a kde na to vezmete, když strahovská pokladna je prázdná?

Náklady jsme vyčíslili na 62,5 milionu korun a o financování se starat nemusíme. Veškeré náklady hradí UEFA, které ovšem patří zisk z prodeje televizních a reklamních práv.

Proč se tedy do pořadatelství tak hrnete, když z šampionátu jedenadvacítek nekyne žádný profit?

My bychom profitovali z prodeje vstupenek a případně z akcí a prezentace našich sponzorů. Samozřejmě jen v rámci, který UEFA povolí. A pak je zde ještě nezanedbatelná sportovní image z pořádání takovéto akce.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice