Hlavní obsah

Mokrý, Košťál a Vacek podle disciplinárky fotbal ruinovali, tresty ale nedostanou

Pavel DosadilSport.cz

Bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý a jeho místopředsedové Vlastimil Košťál a Jaroslav Vacek by zasloužili trest za nehospodárné nakládání s jeho majetkem. Jelikož však už nejsou členy svazu, trestat je nelze. To je stručný závěr šetření disciplinární komise, která se plně ztotožnila se závěry forenzního auditu, jenž si nechalo vypracovat nové vedení svazu.

Foto: Sport.cz

Košťál a spol. jsou vysmátí, disciplinárka na ně nemůže.

Článek

Šest mužů si Goldův tribunál předvolal. Kromě Mokrého, Košťála a Vacka také dalšího bývalého místopředsedu Jiřího Kubíčka, dále pak Petra Fouska a Rudolfa Řepku, kteří se vystřídali ve funkci generálního sekretáře.

„Pan Kubíček se disciplinárního provinění nedopustil. Po většinu období byl v trestu a navíc na některé nepravosti sám upozorňoval. To samé platí i obou generálních sekretářích, jejichž pravomoc byla silně omezena zavedením funkce generálního ředitele,“ konstatoval Jiří Golda, předseda disciplinárky.

Jeho komise se plně ztotožnila se závěry forenzního auditu, který konstatuje nehospodárné nakládání s majetkem svazu a poukazuje na závažná pochybení a nepořádky v systému jeho řízení. Hlavní odpovědnost podle disciplinárky nese bývalý výkonný výbor, který nefungoval v souladu se stanovami.

Přesto Mokrý, Košťál ani Vacek žádné tresty nedostanou. „Nejsou už členy svazu, tudíž je jako disciplinární komise občanského sdružení trestat nemůžeme,“ poukázal Golda.

Mokrý šéfuje Zbrojovce Brno, členem svazu se však necítí...

Pět z šestice předvolaných před Goldu a spol. předstoupilo. Pouze Mokrý se vyjádřil jen písemně. A právě bývalý předseda vzbuzuje v konečném verdiktu největší otazníky. Proč ho nelze trestat, když je nyní generálním ředitelem Zbrojovky Brno?

„Přiznávám, že o něm jsme měli největší diskusi. Dal nám písemně, že se necítí být členem svazu a ani se jím stát nehodlá. Stanovy v tomto bodě nemluví jasně, zda ho můžeme trestat, nebo ne. A stará právnická poučka říká, že při pochybnostech je třeba přiklonit se na stranu obviněného,“ vysvětlil Golda.

Členství v občanském sdružení je čistě dobrovolné. Pokud by se Mokrý něčeho dopustil nyní, odpovědnost za něj ponese klub. „Je tady určitá šedá zóna, u níž lze členství těžko doložit. Je to problém předpisů a stanov svazu. Proto se také připravují stanovy nové, kde se o členství píše. Šli jsme opravdu do hloubky a je to problém, který je třeba opravit,“ přiznává Golda.

Proto mohou být Košťál a spol. dál vysmátí. „Ti pánové jsou v klidu, vystupují, jako že se jim nic nemůže stát. Fotbal se musí s takovými případy vypořádat sám. A vidíte, že snaha o to je,“ uzavřel šéf disciplinárky.

Komise se nezabývala auditem společnosti STES, protože není v její kompetenci posuzovat jednání obchodní společnosti. Jinak se však ztotožnila s názorem výkonného výboru, který se rozhodl postupovat vůči bývalým statutárním zástupcům v rovině občansko-právní.

Reklama

Související témata: