Hlavní obsah

Dva šikulové z Ostravy zabojují o místo v londýnské akademii

Pořád mají šanci „zapsat se do dějin“. Dva mladí nadějní fotbalisté z Ostravy Jan Švábík (1991) a Martin Váňa (1993) dostali šanci a pojedou se porvat o jedno z osmi míst ve fotbalové Nike akademii v Londýně. V lednu si trenér anglického Arsenalu Arsene Wenger vybere její účastníky z rovné stovky hráčů z celého světa.

Foto: Sport.cz

Jan Švábík (1991 - vpravo) a Martin Váňa (1993) dostali šanci a pojedou se porvat o místa ve fotbalové akademii v Londýně.

Článek

Těsně před startem letošního mistrovství světa představila firma Nike spolu s trenérem anglického Arsenalu Arsenem Wengerem projekt „The Chance“, jehož cílem je nalézt talentované, dosud neobjevené fotbalisty, kterým ve spolupráci s Premier League poskytne elitní tréninkový program.

Akademie je pro mladé hráče, kteří nemají podepsanou smlouvu s žádným klubem, šancí vstoupit do světa profesionálního fotbalu. Vybraní účastníci absolvují trénink vedený světovou špičkou a odehrají zápasy proti dalším elitním akademiím a proti týmům špičkových profesionálních klubů. Od založení akademie v roce 2009 získalo ve Velké Británii osm hráčů profesionální smlouvu.

O cestu do Londýna usilovalo celkem 23 mladých hráčů z celé republiky.foto: Nike

České finále se konalo tento týden v tréninkovém centru Sparty v Praze na Strahově. Dorazilo celkem 23 mladých hráčů z celé republiky, kteří postoupili z výběrových kol v Ostravě a z Prahy. Na Strahově na ně čekaly dvě hodiny plné testů rychlosti, přesnosti, kontroly míče, ale zahráli si také samotný zápas.

Dva mladíci výrazně převyšovali ostatní. Nejen rychlostí, ale také hrou. Jan Švábík a Martin Váňa tak v lednu vyrazí do Londýna a budou doufat, že slavného kouče zaujmou natolik, aby si je Arsene Wenger do akademie vybral.

„Je to výborná příležitost pro všechny mladé hráče po celém světě. Budou moci absolvovat elitní trénink v nejmodernějším zázemí a to jim umožní dosáhnout maximálního potenciálu,“ řekl Wenger.

Reklama