Hlavní obsah

Fotbalisté budou od pátku přestupovat jen přes internet. Končí fiktivní transfery

ŹENEVA

V pátek začne fungovat nový elektronický systém FIFA, který bude sloužit fotbalovým klubům při mezinárodních přestupech hráčů. Měl by zabránit praní špinavých peněz pomocí fiktivních transferů a také přispět k omezení neschválených přestupů nezletilých fotbalistů. "Pro fotbal je to historický okamžik," řekl prezident FIFA Sepp Blatter agentuře AP. "V online systému nejde podvádět," přidal šéf právního oddělení FIFA Marco Villiger.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Šéf FIFA Sepp Blatter

Článek

Systém je v provozu už od roku 2007, od pátku však bude v případě přestupů mezi zahraničními kluby povinný. V budoucnu by měl navíc zahrnovat i transfery mezi kluby ze stejné soutěže.

Pokud týmy nebudou dodržovat stanovená pravidla, čekají je podle agentury AP tresty v rozmezí od varování přes finanční pokuty, odpočty bodů a zákazy přestupů.

Princip internetové kontroly transferů je relativně jednoduchý. Kluby budou muset do systému zadat několik dokumentů sloužících k identifikaci přestupujících hráčů, jejich agentů a klubů, stejně jako doklady o zaplacení přestupové částky.

Pokud se doklady dodané oběma kluby budou lišit, přestup nebude schválen. Všechny přestupy musí být nadále hotové do konce přestupního období a FIFA kvůli tomu dokonce zařídila vlastní hodiny, aby nedocházelo k podobným nejasnostem jako například loni při přestupu Andreje Aršavina z Petrohradu do Arsenalu.

Webové rozhraní přestupy mimo jiné výrazně urychlí. Podle manažera systému a šéfa antikorupční komise FIFA Marka Goddarda zabrala řada transferů jen sedm minut a například vyřízení odchodu nizozemského záložníka Rafaela van der Vaarta z Realu Madrid do Tottenhamu v poslední den přestupového období trvalo 90 minut.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen