Hlavní obsah

FIFPro chce zrušit omezení startu fotbalistů za různé kluby

BERN

Mezinárodní federace profesionálních fotbalistů (FIFPro) chce změnit současná pravidla omezující start v evropských soutěžích. Podle FIFPro jsou regule zakazující hráčům nastoupit za různé kluby v předkole a hlavní soutěži Ligy mistrů a Evropské ligy přežité a kontraproduktivní.

Článek

"Fanoušci, kluby a hráči, ti všichni na tom tratí," uvedli představitelé FIFPro v prohlášení na svém webu. "Lék je nyní mnohem horší než sama nemoc," dodali.

Podle hráčské federace je pravidlo, které bylo zavedeno kvůli tomu, aby start jednoho hráče za různé kluby v sezoně nezdiskreditoval soutěž, vývojem doby přežité. "Letní přestupové období trvá od 1. července do 31. srpna, což bylo dříve období tréninku a přípravných zápasů. Ale tyhle časy už jsou dávno pryč," připomněla FIFPro, že aktuální ročník LM začal prvním předkolem už 29. června.

Proto podle federace dochází k situacím, že hráči odmítají hrát v předkolech, aby neohrozili svůj přestup do jiných klubů, a tím poškozují svého současného zaměstnavatele. FIFPro přímo jmenuje jako příklad Argentince Javiera Mascherana, Angličana Jamese Milnera a Ukrajince Arťoma Milevského.

"Dynamo Kyjev nenasadilo Arťoma Milevského v prvním utkání předkola Ligy mistrů proti Ajaxu Amsterodam, aby neohrozilo jeho případný přestup do Chelsea nebo Liverpoolu. Zápas skončil remízou korunovanou týden poté vyřazením a Milevskij, který stejně nikam nepřestoupil, teď hraje méně prestižní Evropskou ligu," uvedla FIFPro jako argument pro změnu systému.

Reklama

Související témata: