Hlavní obsah

Čech získal popáté Zlatý míč a dohání Nedvěda

PRAHA

Už páté korunovace se dočkal gólman ve službách londýnské Chelsea Petr Čech v novinářské anketě Zlatý míč. Vyhrál suverénním způsobem poslední ročník a v dejvickém hotelu Crowne Plazza, kde během soustředění na Skoty sídlí česká fotbalová reprezentace, převzal z rukou předsedy ČMFS Ivana Haška a zástupce Klubu sportovních novinářů Karla Felta nejen putovní trofej, ale popáté i její malou repliku. Nejlepším trenérem uplynulé sezóny vyhlásili novináři jabloneckého kouče a Bílkova asistenta u národního týmu Františka Komňackého.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech (vlevo) přebírá z rukou šéfa ČMFS Ivana Haška Zlatý míč České republiky za sezónu 2009/10.

Článek

Brankářská jednička české fotbalové reprezentace Petr Čech má prvenství v novinářské anketě Zlatý míč pomalu předplacené. Vyhrál čtyři ročníky po sobě a jen v loňském roce mu vítězství v tradiční anketě sebral Pavel Nedvěd. Grande Paolo je vůbec nejúspěšnějším sběratelem této trofeje, neboť ve čtrnáctileté historii ho novináři vyhlásili nejlepším fotbalistou celkem šestkrát. Čech má po včerejšku ve sbírce Zlatých míčů už pět, zatímco Tomáš Rosický, Patrik Berger a Jiří Němec získali v minulých ročnících po jednom.

„Fotbal je samozřejmě kolektivním sportem, ale individuální ocenění pochopitelně těší. S Chelsea jsme měli úspěšnou sezónu, kterou jsme završili ziskem ligového primátu, vítězství v FA Cupu a nakonec i v Superpoháru, což všechno mně k prvenství v anketě zřejmě dopomohlo,“ nechal se slyšet Petr Čech, když přebíral trofej.

Brankář Petr Čech ovládl popáté anketu Zlatý míč České republiky.foto: Právo/Jan Handrejch

Hned však dodával, že myšlenkami už je v nové sezóně, u zápasů a výzev, jež jsou před ním. „S reprezentací nás čeká Skotsko, které musíme v pátek porazit a dostat se tak znovu do hry o postup na evropský šampionát. S Chelsea jsme výtečně odstartovali do nového ročníku Premier League i Ligy mistrů, takže chceme v tažení samozřejmě pokračovat,“ prozrazoval a nijak netajil, že právě triumf v Champions League představuje pro jeho klub obrovskou výzvu. „Zůstáváme pravidelně těsně před branami, takže letos chceme konečně práh semifinále překročit a Ligu mistrů vyhrát,“ nechal se slyšet Petr Čech.

Trenérem sezóny zvolili novináři Bílkova asistenta u národního týmu a kouče Jablonce Františka Komňackého, který dotáhl v uplynulém ligovém ročníku Severočechy k titulu vicemistra. „Volba mě příjemně překvapila,“ cítil se evidentně potěšen Komňacký, že novináři zvolili právě jeho.

Objevem roku byl vyhlášen ostravský mladík Matěj Vydra čekající nyní na svou šanci v italském Udine.

Zlatý míč ČR 2009/2010
1. Petr Čech (Chelsea) 1886, 2. Jaroslav Plašil (Bordeaux) 1176, 3. Milan Baroš (Galatasaray Istanbul) 960, 4. Tomáš Necid (CSKA Moskva) 805, 5. Tomáš Ujfaluši (Atlético Madrid) 724, 6. Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) 587, 7. Tomáš Řepka (Sparta) 562, 8. Roman Hubník (Sparta/Hertha Berlín) 460, 9. Tomáš Rosický (Arsenal) 386, 10. David Jarolím (Hamburger SV) 248, 11. David Lafata (Jablonec) 240
Další pořadí: 12. Adam Hloušek (Slavia) 210, 13. Tomáš Sivok (Besiktas Istanbul) 184, 14. Jaroslav Drobný (Hertha Berlín) 146, 15. Marek Jankulovski (AC Milán) 142, 16. Tomáš Zápotočný (Bursaspor) 123, 17. Pavel Horváth (Plzeň) 121, 18. Michal Kadlec (Leverkusen) 109, 19. Martin Lukeš (Ostrava) 103, 20. Libor Sionko (Sparta) 99, 21. Jiří Štajner (Hannover) 91, 22. Roman Bednář (FC Birmingham) 90, 23. Pavel Drsek (Jablonec) 89, 24. Radoslav Kováč (West Ham Utd.) 82, 25. Marek Kulič (Ml. Boleslav) 70.
Trenér sezóny
1. František Komňacký (Jablonec) 134, 2. Miroslav Koubek (Ostrava) 76, 3. Vítězslav Lavička (Sydney FC) 51, 4. Jozef Chovanec (Sparta) 35, 5. Pavel Vrba (Plzeň) 29.

Reklama

Související témata: