Hlavní obsah

Čech po triumfu ve Zlatém míči: Volil bych Ujfalušiho

PRAHA

Vyhrál s Chelsea anglický titul i FA Cup. Není divu, že fotbalové trávníky v minulé sezóně nepoznaly lepšího českého fotbalistu než brankáře Petra Čecha, jedničku reprezentace. Jen absence na mistrovství světa kalila pocity osmadvacetiletého rodáka z Plzně. Nebylo divu, že ve středu přebral trofej Zlatý míč Klubu sportovních novinářů ČR za sezónu 2009/10.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech ovládl popáté anketu Zlatý míč České republiky.

Článek

„Ač jsem triumfoval už popáté, stále si vítězství nesmírně cením, protože jde o důkaz, že jsem kvalitně odchytal další sezónu,“ říkal Petr Čech, který vyhrál naprosto drtivě s převahou 710 bodů před druhým Plašilem z Bordeaux. „Bylo by lepší, kdyby novináři měli napsaných patnáct hráčů a nevěděli, pro koho se rozhodnout. Navíc by to představovalo i sílu pro reprezentaci,“ tvrdil Čech.

Sám by v případě možnosti hlasovat volil bývalého reprezentačního kapitána Tomáše Ujfalušiho. „Odehrál skvělou sezónu v Atlétiku Madrid, s nímž vyhrál Evropskou ligu. Určitě bych mezi první tři zařadil Jardu Plašila, který hrál rovněž výborně v klubu i za reprezentaci. A v trojici nejlepších by nechyběl Tomáš Hübschman, který sice v Doněcku není tolik na očích, ale patří tam k oporám a v Evropě jsou velmi nebezpeční,“ vyložil svůj názor Čech.

Brankář Petr Čech (vlevo) přebírá z rukou šéfa ČMFS Ivana Haška Zlatý míč České republiky za sezónu 2009/10.foto: Právo/Jan Handrejch

„Nejvíce v paměti mám z minulé sezóny zarytých posledních šest zápasů v anglické lize, které jsme museli vyhrát, abychom získali titul. A pak samozřejmě finálový zápas v FA Cupu, kde jsem za nerozhodného stavu chytil penaltu,“ zavzpomínal Čech na loňský ročník završený ziskem double.

„Úspěch s klubem byl jedním z vrcholů mojí kariéry. Přepsali jsme klubovou historii. Vždyť Chelsea nikdy v jedné sezóně obě trofeje nezískala. Nikdy v životě nezapomenu na jízdu šampiónů na střeše autobusu. V ulicích Londýna bylo snad sto tisíc lidí, prostě nepopsatelný pocit,“ vzpomíná ještě s odstupem měsíců na květnovou parádu Čech.

Anketě tuzemských novinářů o nejlepšího fotbalistu dominoval už v letech 2005, 2006, 2007 a 2008. Teď do sbírky přidal pátý triumf. „Každé individuální ocenění je ohodnocením práce, kterou člověk odvádí,“ netají Čech, že mu úspěch v anketě není lhostejný.

Petr Čech z Chelsea zastavuje míč na brankové čáře v zápase s Žilinoufoto: ČTK/Jaroslav Podhorský

Přitom individuálních trofejí má doma tolik, že by mohl podarovat mnoho svých soků, aby je utěšil. Vždyť v Chelsea je už dlouhá léta nezpochybnitelnou jedničkou. Jeho náhradníci plní jen roli statistů. Jakkoliv byla jeho role kdykoliv zpochybňována anglickým tiskem, trenéři důvěru v Čecha nikdy neztratili.

A ten se jim odměňuje parádními výkony. V letech 2005 a 2007 byl vyhlášen nejlepším brankářem světa, v sezóně 2004/05 byl zvolen nejlepším brankářem Ligy mistrů. S Chelsea vyhrál třikrát anglický titul, třikrát FA Cup a jednou Comunity Shield.

Úspěchy bral i s českou reprezentací. S jednadvacítkou v minulosti vyhrál mistrovství Evropy, byl oporou při bronzovém mistrovství Evropy 2004. Pevně doufá, že se dočká i triumfu v ostře sledované Lize mistrů. „V minulé sezóně jsme měli k tomuto úspěchu slibně nakročeno. Nakonec jsme Champions league nevyhráli, ale prostě se člověk musí radovat z toho, co máme. A že šlo o nejúspěšnější rok v historii Chelsea, je nezpochybnitelné,“ usmívá se Čech.

V letošní sezóně zatím s Chelsea neohroženě vládne anglické lize. Ze sedmi zápasů jich šest vyhrála, utrpěla pouze jedinou porážku a inkasovala dva góly proti třiadvaceti vstřeleným. „Samozřejmě panuje spokojenost. Zvláště, když jsme naposledy porazili Arsenal,“ rekapituluje průběh letošního ročníku anglické ligy Čech, jenž cestu na výsluní začal v Blšanech, kde debutoval v nejvyšší soutěži už v sedmnácti letech. Následně působil v pražské Spartě a francouzském Rennes. V Chelsea je od roku 2004. Tehdy přestoupil za téměř půl miliardy korun.

Reklama

Související témata: