Hlavní obsah

Berbr z vězení rezignoval na všechny funkce ve fotbale. I Malík odchod zvažoval

Praha
Aktualizováno

Roman Berbr v českém fotbale v pondělním odpoledni skončil. Z vazební věznice rezignoval na všechny funkce, které zastával. Už není místopředsedou Fotbalové asociace ČR, skončil ve výkonném výboru, odstoupil i z funkce předsedy krajského fotbalového svazu v Plzni. Jeho rezignaci přivezl na pražský Strahov jeho právní zástupce ve chvíli, kdy při online jednání rokovala fotbalová vláda projednávající dopady aféry, kterou odstartovala v pátečním ránu razie detektivů právě na Strahově i na dalších místech republiky a měla pokračování v neděli u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Roman Berbr rezignoval na všechny funkce. Končí i šéf rozhodčích Jozef ChovanecVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Ten rozhodl o uvalení vazby nejen na místopředsedu asociace Romana Berbra, ale i na tři další protagonisty celé aféry s ovlivňováním výsledků, uplácením rozhodčích a manipulací se zápasy v soutěžích od České fotbalové ligy dolů.

Za mříže tak putoval sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad, známý fotbalový šíbr namočený už do několika předchozích afér Roman Rogoz a společně s ním rozhodčí Tomáš Grimm a funkcionář a někdejší ligový fotbalista Michal Káník.

Předseda FAČR Martin Malík kvůli kauze Berbr rezignovat nehodláVideo: Sport.cz, FAČR

„Situace, kterou řešíme, je abnormální, jde o útok na samotnou podstatu fotbalu. Zásah u nás i v zahraničí je každopádně velký," přiznával předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík, když po třech dnech vystoupil před fotbalovou veřejností i novináři.

To už měl v rukou písemnou Berbrovu rezignaci na všechny funkce, které dosud ve fotbale zastával.

"Několikrát jsem deklaroval, že mě děsí, co by se dělo, kdyby konec Romana Berbra ve fotbal přišel náhle... Teď jen doufám, že se fotbal z této změny dovede v pozitivním smyslu vzpamatovat," přiznal Malík, když si  Berbrovu rezignaci přečetl.

„S jeho právním zástupcem JUDr. Filipem Seifertem jsme nemluvili a ani žádné bližší informace od něho nedostali. A ani bychom je v této fázi vyšetřování dostat nemohli," potvrzoval generální sekretář Jan Pauly, že žádný další vzkaz od Berbra zpoza vězeňských mříží nepřišel.

Od jeho partnerky Dagmar Damkové, která z titulu předsedkyně Řídící komise pro Čechy zasedá rovněž ve výkonném výboru, také ne. Podle některých informací se k online jednání vůbec nepřipojila.

Předseda českého fotbalu Malík však vyvrátil, že by i ona na funkci ve fotbalové vládě rezignovala. "Nemám o tom žádné informace." Nedokázal a samozřejmě ani nemohl odpovědět, zda věděla o skutcích a přečinech, z nichž detektivové Národní centrály proti organizovaném zločinu jejího manžela viní.

„To je otázka spíše pro ni. Dagmar Damková tráví coby elitní členka komise rozhodčích na FIFA a UEFA obrovskou část roku v zahraničí při plnění povinností právě pro FIFA a UEFA. Přibližně sedmdesát procent ze všech dnů v roce."

Jedno už ale věděl jistě. Při jednání strahovské vlády byla rozpuštěna Komise rozhodčích řízená Jozefem Chovancem, který ve funkci skončil stejně její místopředseda Martin Wilczek a členové Pavel Mareš a Jiří Kureš, neboť i jejich jména se objevují ve spisech a záznamech detektivů. Chovancovo tedy určitě...

„Zvažovali jsme veškeré eventuality a možnosti, které se nabízely. Ale ve světle toho, co o kauze víme a jak velký počet rozhodčích zasahuje, nemohla jiná varianta nastat," potvrdil Malík, že v komisi zůstává pouze ředitel LFA Tomáš Bárta, který do ní byl delegován právě Ligovou fotbalovou asociací.

„V nejbližší době bude sestavena nová komise rozhodčích, která bude fungovat po omezenou dobu, aby byl zajištěn chod ligových soutěží po jejich restartu. A budeme přitom zároveň hledat systémová a dlouhodobá řešení, která by neumožnila vznik situací, jimž nyní ve fotbale čelíme," oznámil Malík s tím, že nová komise nezařadí na listinu rozhodčích ty, kteří jsou jakkoli spojeni se současnou kauzou.

V ní figuruje celkem dvacet osob, z nichž devatenáct bylo obviněno a jedna vyslechnuta na svobodě. Jsou mezi nimi převážně právě rozhodčí a delegáti.

Domovní prohlídka u Romana BerbraVideo: Patrik Biskup, Právo

Zároveň skončila i komise rozhodčích, která je v gesci Řídící komise pro Čechy, jejíž předsedkyní je právě Dagmar Damková.

„I nová komise bude jmenována před opětovným zahájením soutěží. Jejím prvním úkolem bude vypracovat nové listiny rozhodčích a delegátů. Samozřejmě bez osob, proti nimž bylo zahájeno trestní stíhání," potvrdil šéf českého fotbalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr a Dagmar Damková.

Prozradil i to, že výkonný výbor souhlasil i s mimořádnou kontrolou financování Krajských fotbalových svazů se speciálním zaměřením na Plzeňský krajský fotbalový svaz.

Během pondělního odpoledne Malík nepopřel, že sám zvažoval rezignaci na předsednické křeslo. A to ještě dávno předtím, než z vazební věznice dorazila Berbrova rezignace, o které neměli členové výkonného výboru při online jednání ani potuchy.

Jeden z obviněných ve fotbalové kauze putuje z justičního paláce do vazební věznice.Video: Sport.cz

„Nemohli, protože jsme ji obdrželi až po skončení výkonného výboru," vysvětlil Malík a poodhalil i své myšlenky na stejný krok.

„Byl bych šílenec, kdybych řekl, že jsem o této věci neuvažoval a nezabýval se jí. V tuto chvíli ale není prostor, abychom místo kroků, které jsou nutné k zastavení nabírání vody do lodi, začali politikařit a řešili, kdo si sedne na jakou židli," vysvětloval, proč si rezignaci rozmyslel.

Ani rezignace celého výkonného výboru nepřicházela podle něho v potaz. „Bylo by zbabělé říci: Odcházíme," reagoval na dotaz Malík, který o probíhající aféře v českém fotbale pochopitelně hned v pátek informoval přímo UEFA.

I s navrhovanými řešeními obsahujícím sedm hlavních bodů ji průběžně seznamoval.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Martin Malík (vpravo) a generální sekretář Jan Pauly při videokonferenci s vedením UEFA.

„Musíme si získat zpět důvěru fanoušků i partnerů. Zavést opatření, abychom předešli podobným situacím. My všichni, co ve fotbale působíme, jsme dopustili tuto situaci. Ať už chybou, nebo pohodlností, abychom si nepopálili prsty, nebo kvůli nedostatku vlastní síly," citoval z nich.

„Jestli má český fotbal vyhrát, musíme se semknout, konstruktivně spolu mluvit a přicházet s řešeními. Teprve pak pojďme řešit sami sebe, teprve pak pojďme řešit politiku a naše vzájemné vztahy," apeloval na celé fotbalové hnutí.

Jednu úlevu ale musel po marasmu, do něhož v uplynulých dnech fotbal upadl, přece jen pocítit. Ve zprávě kriminalistů se objevuje i pasáž o zpronevěře finančních prostředků.

„Oficiální informace nemáme, ale protože fotbalová asociace není obviněnou osobou a není účastníkem kauzy, zpronevěra se jí díky tomu netýká."

Měl by s ohledem na aféru Romana Berbra rezignovat celý Výkonný výbor FAČR?
ano
98,6 %
ne
1,4 %
Celkem hlasovalo 37257 čtenářů.

Reklama