Hlavní obsah

Fotbalový skandál: Korupční aféra zasáhla nejvyšší vedení FIFA

PRAHA

Když zaplatíte, máte můj hlas! Obvinění z korupce otřáslo v těchto dnech nejvyššími posty světové fotbalové federace. Dva členové výkonného výboru FIFA, který je řídícím orgánem světového fotbalu mezi kongresy, totiž byli obviněni, že požadovali úplatek za to, jak budou hlasovat při přidělení mistrovství světa v roce 2018. Na tento rok si brousí zuby Anglie společně s Ruskem, silnými konkurenty jsou dvě společné kandidátky Nizozemí-Belgie a Španělsko-Portugalsko. Hlasovat by se mělo v prosinci, ale současný skandál nejspíš rozhodování odloží.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

Sotva se šéf FIFA ujistil o tom, že britskou kandidaturu podporuje vláda, dostal úder do zad. Hned dva členové výkonného výboru musejí podle listu Sunday Times čelit obvinění z korupce. Nigerijský zástupce Amos Adamu totiž sedl na lep reportérovi, jenž se vydával za lobbistu, pracujícího pro americké investory, a tajně s ním domlouval půl miliónů liber (asi 15 miliónu korun) na osobní projekt, což je v rozporu s pravidly FIFA.

Novinář má odpovědi nigerijského činovníka nahrané na videu. Hlavně klíčovou otázku, kterou nelze nijak jinak vysvětlit. Na technický dotaz, zda chce částku poslat prostřednictvím nigerijského fotbalového svazu nebo přímo, padla jasná a stručná odpověď: „Přímo.“

Dalším výtečníkem z výkonného výboru je prezident Oceánské fotbalové asociace Reynald Temarii z Tahiti. I ten je namočen v korupční aféře, když se provalilo, že údajně za svůj hlas požadoval 1,5 milónu liber (45 miliónů korun) pro sportovní akademii. Navíc se chlubil, že ví o dvou nejmenovaných zástupcích, kteří Oceánii nabídli za hlas až 7,5 miliónů liber (225 miliónů korun)...

V kampani za pořadatelství MS v kopané 2018 spolu pózují největší anglické hvězdy - David Beckham a Wayne Rooney.foto: Sport.cz/archiv

Blatter ihned zahájil vyšetřování

Situaci komentoval někdejší delegát FIFA Ahongalu Fusimalohi, který prohlásil, že Anglie má jen malou naději pořádat šampionát roce 2018, protože je moc opatrná a dodržuje pravidla. „Má sice všechny důvody, proč účastníky boje o světovou trofej přivítat, ale o tom rozhoduje 24 členů výkonného výboru,“ podotkl.

Šéf  FIFA Sepp Blatter svolal mimořádné zasedání výkonného výboru do Curychu, v dopise členům výkonného výboru pak vyzval k okamžitému vyšetření skandálu, který by mohl mít velmi negativní dopad. Podle listu Sunday Times již také jmenoval utajený tým, který bude podezření prošetřovat.

„Je mi líto, že vás musím informovat o velmi nepříjemné situaci,“ píše Blatter na internetových stránkách FIFA. „Informace v článku mají velmi negativní dopad na FIFA a proces výběru hostitelské zemí mistrovství světa... Zahajujeme tedy spolu s etickou komisí ihned hloubkové vyšetřování celého případu."

Reklama