Hlavní obsah

Novým koučem fotbalistů Mexika je De la Torre

MEXIKO

Novým koučem mexické fotbalové reprezentace se stal José Manuel de la Torre, jenž by měl vést tým do mistrovství světa 2014 v Brazílii. Čtyřiačtyřicetiletý úspěšný ligový trenér je nástupcem Javiera Aguirrea, který odstoupil v červenci po vyřazení od Argentiny v osmifinále mistrovství světa.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Fotbalisté Mexika v rozhovoru s rozhodčími.

Článek

Pondělní jmenování De la Torrea bylo už jen formalitou, druhý kandidát Victor Vucetich o víkendu kvůli rodinným důvodům svou snahu vzdal. "Tohle byl celý život můj sen. Jen co skončím se svou současnou prací, vrhnu se na národní mužstvo," uvedl de la Torre přezdívaný Chepo, jenž zůstane do prosince, kdy končí sezona, koučem klubu Toluca.

Od Aguirreova odstoupení koučovali v přípravných zápasech Mexiko různí dočasní trenéři a tým se v současnosti nachází v krizi. K ní vedl trest pro 13 hráčů, kteří se zúčastnili po zářijovém utkání neschváleného večírku.

Fotbalisté se proti trestu, z nichž nejpřísnější byl šestiměsíční distanc pro Carlose Velu a Efraína Juáreze, vzbouřili a vyhlásili bojkot reprezentace, pokud nedojde ke změnám ve vedení svazu. Jejich protest vedl k odstoupení ředitele národního týmu, jímž nebyl nikdo jiný, než bratr nového kouče Nestor de la Torre.

Šestý trenér mexické reprezentace od roku 2006 se přímo k aféře nevyjádřil, ale naznačil, že disciplína je pro něj klíčová. "Pořádek a disciplína musí platit ve všech institucích. Hráči si musejí uvědomit, že být reprezentantem znamená být příkladem ve všech aspektech, každý den, 24 hodin a za každých okolností," uvedl De la Torre, jenž během čtyřleté trenérské kariéry získal se svými kluby tři ligové tituly.

Reklama

Související témata: