Hlavní obsah

FIFA pozastavila činnost funkcionářům podezřelým z korupce

CURYCH

Mezinárodní fotbalová federace postavila dočasně mimo funkci dva členy výkonného výboru, kteří jsou podezřelí z korupce při volbě pořadatele mistrovství světa v letech 2018 a 2022. Vina nikomu prokázána nebyla, případ je vyšetřován. Informoval o tom dnes předseda etické komise FIFA Claudio Sulser.

Foto: Steffen Schmidt, ČTK/AP

Předseda etické komise FIFA Claudio Sulser.

Článek

Pozastavenou činnost na třicet dní, během kterých by mělo být vyšetřování uzavřeno, mají Nigerijec Amos Adamu a prezident Oceánské fotbalové konfederace Reynald Temarii z Tahiti. Vyšetřování se týká i čtyř nižších funkcionářů Slima Alúlúa, Amadoua Diakiteho, Ahongalua Fusimalohiho a Ismaela Bhamjeeho.

"Dnešek je černý den pro fotbal a pro FIFA," prohlásil na tiskové konferenci Sulser. "Rozhodnutí dočasně pozastavit činnost těmto funkcionářům je plně oprávněné a nemůže být zpochybněno. Dnes se k nám dostaly důkazy, které nás vedou k tomuto předběžnému opatření. Naším zájmem je co nejlépe ochránit regulérnost volby pořadatelů. Prosazujeme nulovou toleranci při jakémkoli porušení etického kodexu," uvedl.

FIFA zároveň vyšetřuje, zda některé z kandidátských zemí nepodplácely funkcionáře a zda se jednotliví adepti nedomlouvali na výměně hlasů. "Je třeba zajistit důvěryhodnost a férovost volby," řekl Sulser, podle kterého FIFA vyřadí z kandidatury ty země, u kterých se prokáže porušení pravidel.

Na kupčení s hlasy upozornili novináři deníku Sunday Times. Ti pod falešnou identitu přistihli při korupčním jednání Adamua a Temariiho, kteří byli ochotni prodat své hlasy za peníze, již měly putovat na výstavbu stadionů s umělým povrchem v Nigérii a sportovní akademii v novozélandském Aucklandu.

Temarii se vinen necítí

Temarii se cítí nevinen. Již se sešel s prezidentem FIFA Seppem Blatterem a chce, aby mu pomohl očistit jméno. "Jsem si jistý svou poctivostí, udělal jsem však chybu, když jsem se nepřesně vyjádřil," uvedl třiačtyřicetiletý bývalý fotbalista, který si podle skrytých záběrů výměnou za hlas řekl o tři miliony novozélandských dolarů (asi 40 milionů korun) na založení akademie v Aucklandu.

Podle Blattera se nejedná o důkaz, že je korupce ve spojení s FIFA běžnou záležitostí. "FIFA je nejsledovanější a nejuznávanější sportovní institucí. Zakládáme si na disciplíně, respektu a férovosti. Ale stejně jako ve fotbale i tady jsou dobří i špatní hráči. Nejprve však musíme vše prošetřit. Dobré je, že se nám povedlo rychle zareagovat," uvedl Blatter.

FIFA nemá pravomoc členy z výkonného výboru vyloučit, jelikož jsou voleni federacemi jednotlivých kontinentů. Nicméně v etickém kodexu stojí, že "při hrubém porušení povinností či neschopnosti vykonávat funkci mohou být členové vyměněni." Adamuovi končí čtyřleté funkční období v únoru, Temarii se bude ucházet o znovuzvolení již v lednu.

FIFA oznámí pořadatele MS 2018 a 2022 na základě hlasování čtyřiadvacetičlenného výkonného výboru 2. prosince. O šampionát za osm let se uchází Anglie, Rusko a společné kandidatury Španělska s Portugalskem a Belgie s Nizozemskem. Na rok 2022 jsou přihlášeny USA, Japonsko, Korea, Katar a Austrálie.

Reklama