Hlavní obsah

O Zlatý míč FIFA se uchází sedm španělských mistrů světa

CURYCH

Na třiadvacetičlenném seznamu kandidátů na zisk Zlatého míče FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa je sedm španělských mistrů světa. Nechybí ani obhájce Lionel Messi z Barcelony a předloňský vítěz Cristiano Ronaldo z Realu Madrid.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Fotbalisté Barcelony David Villa (vpravo) a Lionel Messi

Článek

Jméno prvního vítěze nové ankety bude zveřejněno 10. ledna na galavečeru v Curychu. Během něj bude oznámena nejlepší jedenáctka FIFA a majitele získají také ocenění pro nejlepší fotbalistku, trenéry, trofej za fair play a nejhezčí gól sezony. Čeští zástupci v nominacích chybějí.

Seznamu kandidátů na zisk Zlatého míče dominují Španělé. Mistry světa zastupují Xavi, David Villa, Xabi Alonso, Iker Casillas, Carles Puyol, Andrés Iniesta a Cesc Fábregas. Poražené finalisty z šampionátu v Jihoafrické republice Nizozemce zastupují Arjen Robben a Wesley Sneijder.

Bronzový německý tým na seznamu reprezentují Miroslav Klose, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, nejlepší střelec šampionátu Thomas Müller a Mesut Özil. Brazílii pak reprezentuje trio Daniel Alves, Júlio César a Maicon.

Messi, který loni získal Zlatý míč a ovládl i anketu FIFA pro nejlepšího hráče světa, je jediným nominovaným Argentincem. Na seznamu nechybí ani nejlepší hráč mistrovství světa Diego Forlán z Uruguaye, vedle něj se do nominace dostali také Didier Drogba (Pobřeží slonoviny), Samuel Eto'o (Kamerun) a Asamoah Gyan (Ghana).

Zlatý míč FIFA vznikl letos v červenci spojením prestižních anket francouzského magazínu France Football a mezinárodní fotbalové federace. O držiteli nového ocenění tak rozhodují fotbaloví novináři (jako dosud v anketě France Footballu) a reprezentační trenéři a kapitáni 208 národních mužstev, kteří hlasovali v anketě FIFA.

Nominace na Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa:
Xabi Alonso, Iker Casillas (oba Šp./Real Madrid), Cesc Fábregas (Šp./Arsenal), Andrés Iniesta, Carles Puyol, David Villa, Xavi (všichni Šp./Barcelona), Miroslav Klose, Philipp Lahm, Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger (všichni Něm./Bayern Mnichov), Mesut Özil (Něm./Real Madrid), Daniel Alves (Braz./Barcelona), Júlio César, Maicon (oba Braz./Inter Milán), Arjen Robben (Niz./Bayern Mnichov), Wesley Sneijder (Niz./Inter Milán), Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid), Didier Drogba (Pobřeží sl./Chelsea), Samuel Eto'o (Kam./Inter Milán), Diego Forlán (Urug./Atlético Madrid), Asamoah Gyan (Ghana/Sunderland), Lionel Messi (Arg./Barcelona).
Nominace na nejlepšího trenéra:
Carlo Ancelotti (Chelsea), Vicente del Bosque (španělská reprezentace), Alex Ferguson (Manchester United), Pep Guardiola (Barcelona), Joachim Löw (německá reprezentace), José Mourinho (Inter Milán/Real Madrid), Oscar Tabárez (uruguayská reprezentace), Louis van Gaal (Bayern Mnichov), Bert van Marwijk (nizozemská reprezentace), Arséne Wenger (Arsenal).

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články