Hlavní obsah

Angličané si stěžují na ruské výroky před volbou pořadatele MS

CURYCH

Boj o pořadatelství fotbalového mistrovství světa 2018 se přiostřil. Šéf ruské kandidatury Alexej Sorokin v médiích kritizoval podmínky života v Londýně a Angličané už podali oficiální stížnost mezinárodní federaci FIFA. ist Sport-Express otiskl Sorokinova slova o tom, že je v Londýně nejvyšší kriminalita z evropských měst a nejvyšší spotřeba alkoholu mezi mladými lidmi. Později agentuře Reuters řekl, že šlo o špatnou interpretaci a nabídl omluvu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter nařídil rychle vyšetřit korupční kauzu.

Článek

"Mohu se jen omluvit za nedorozumění. Máme pásky s rozhovorem a mohu vás ujistit, že jsem neporušil žádná pravidla. Rozhodně jsem nechtěl zdiskreditovat naše konkurenty," uvedl Sorokin, jenž přislíbil vše vysvětlit v dopise FIFA, pokud to bude třeba.

"V rozhovoru jsem londýnské problémy uvedl jen jako příklad života ve velkoměstě. Když se podíváte na rozhovor se Sport-Expressem a na to, co z toho udělala britská média, musím říct, že byla překroucena ve třech různých fázích. Nejprve má slova špatně interpretovali lidé ze Sport-Expressu, poté se spousta věcí ztratila v překladu z ruštiny do angličtiny, a nakonec zbytek dokonali samotní angličtí novináři," prohlásil Sorokin.

Kromě Anglie a Ruska se o pořadatelství mistrovství světa 2018 uchází také společně Španělsko s Portugalskem a Belgie s Nizozemskem. Rozhodnutí padne při curyšské volbě 2. prosince. FIFA už několik dní vyšetřuje další aféru kolem volby pořadatele na základě novinových článků, podle nichž dva členové výkonného výboru nabízeli své hlasy za peníze.

Reklama